Σε μία ιδιαίτερα ενθουσιώδη ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το φιλόδοξο όραμά της για την Ευρώπη. Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν.

Θα είναι «η ομιλία της ζωής της», προεξοφλούσαν οι δημοσιογράφοι στο πρωϊνό μαγκαζίνο του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF. Και πράγματι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε μία ιδιαίτερα ενθουσιώδη ομιλία με φιλόδοξες εξαγγελίες, η οποίες όμως παρέμειναν αόριστες σε ορισμένα σημεία και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το κράτος δικαίου. Εξαιρετικά σαφής ήταν πάντως η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν στην περιβαλλοντική πολιτική και στις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας μου θα προτείνω μία Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» ανέφερε η Γερμανίδα πολιτικός. «Θα προτείνω την πρώτη στα χρονικά ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία ορίζει ως δεσμευτικούς τους κλιματικούς στόχους για το 2050. Όμως αυτές οι αυξημένες φιλοδοξίες προϋποθέτουν μαζικές επενδύσεις και οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούν. Γι’ αυτό προτείνω ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο για μία Βιώσιμη Ευρώπη, το οποίο θα μετατρέπει ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε μία τράπεζα για την προστασία του κλίματος».

Νέα αναβολή για Brexit;

Ακολουθώντας την τακτική που τελειοποίησε τα τελευταία χρόνια ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε μία ομιλία σε πολλές γλώσσες: γαλλικά, γερμανικά, αλλά κυρίως αγγλικά. Ήταν ίσως τα καλύτερα αγγλικά που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια από Γερμανό επισκέπτη στο Στρασβούργο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τη στηρίξουν και οι Βρετανοί. Αντιθέτως, ο επικεφαλής του νέου κόμματος για το Brexit, Νάιτζελ Φαράζ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπερψηφίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια η υποψήφια φαίνεται πάντως διατεθειμένη να δώσει νέα παράταση για το Brexit. «Είναι μία σοβαρή απόφαση, για την οποία λυπούμεθα, αλλά τη σεβόμαστε» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η συμφωνία που έχουμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει ασφάλεια, ενώ το ίδιο το Brexit είχε προκαλέσει ανασφάλεια. Προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ιρλανδία- αυτές οι δύο προτεραιότητες είναι και δικές μου προτεραιότητες. Ωστόσο, είμαι ανοιχτή σε μία περαιτέρω παράταση για την ημερομηνία αποχώρησης, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι και χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετικά σαφής ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δέσμευσή της ότι επιμένει σε μία ίση εκπροσώπηση ανδρών-γυναικών στη σύνθεση της νέας Κομισιόν: «Εάν τα κράτη-μέλη δεν προτείνουν αρκετές γυναίκες για την Κομισιόν, δεν θα διστάσω να ζητήσω άλλα ονόματα. Από το 1958 μέχρι σήμερα είχαμε 183 Επιτρόπους, εκ των οποίων μόλις 35 γυναίκες, δηλαδή λιγότερο από 20%. Εκπροσωπούμε το ήμισυ του πληθυσμού και θέλουμε το μερίδιο που μας αναλογεί» δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εισπράττοντας χειροκροτήματα ακόμη και από τους Πράσινους. 

Αβέβαιο το αποτέλεσμα

Όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι Πράσινοι, όπως και η ευρωομάδα της Αριστεράς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κρίσιμη, μυστική ψηφοφορία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 7.00 ώρα Ελλάδoς. Τελευταίες πληροφορίες από το Στρασβούργο αναφέρουν πάντως ότι θα τη στηρίξουν οι Φιλελεύθεροι, ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συνεδριάζουν και πάλι το απόγευμα της Τρίτης σε μία τελευταία προσπάθεια να διαμορφώσουν κοινή γραμμή. 

Τόσο οι Βρετανοί ευρω-σκεπτικιστές, όσο και οι εθνικιστές της πολιτικής ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν. Κατόπιν όλων αυτών, δεν αποκλείεται να αναλάβουν ρόλο ρυθμιστή οι 62 υπερσυντηρητικοί βουλευτές της ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών», οι οποίοι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης δεν είχαν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης