Με την σκληρή και προκλητική προσέγγισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, υποστηρίζει  το DER SPIEGEL.

Αρχικά η ΕΕ θεώρησε ότι η επικείμενη τραγωδία του Brexit είναι τόσο παράλογη, τόσο ανόητη και καθυστερημένη και ήταν μακράν απρόθυμη να την δεχτεί ως δυνατότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Βρυξέλλες δεν έκαναν κάτι να βοηθήσουν τον θλιβερό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να κερδίσει το δημοψήφισμα. Η ΕΕ θεώρησε ότι έπρεπε να είναι άκαμπτη στις διαπραγματεύσεις με τη διαδόχους της Cameron όπως η Theresa May («αυτή η συμφωνία ή καμία συμφωνία»), προκειμένου να πείσει τη Βρετανία να μην την περάσει και να τρομάξει τους άλλους να μην προσπαθήσουν.

Αλλά καθώς εισέρχεται στην εποχή μετά το Brexit, δεν έχει την πολυτέλεια να κρατήσει τη Βρετανία σε απόσταση.

Επίσης, ακολουθούν ιδιαίτερο μονοπάτι στην Ευρώπη εδώ και χίλια χρόνια. Συνολικά, όμως, το μονοπάτι ήταν θετικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς στη Βρετανία δεν πρόκειται να γυρίσουμε την πλάτη μας στην ηπειρωτική Ευρώπη ή στις χώρες της Κοινότητας. Είμαστε μέρος της Ευρώπης: Aπό τη γεωγραφία, την παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον πολιτισμό», δήλωσε ο Heath. «Το πεπρωμένο μας ήταν να βοηθήσουμε να διαμορφώσουμε την Ευρώπη», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, ο επόμενος βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος, στο ύψος της έκκλησής του, γιορτάστηκε ως κάτι σαν ο John F. Kennedy της ΕΕ.

Ο πειρασμός να υποκύψει στη δυσαρέσκεια και να λάβει μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στη Βρετανία παραμένει ισχυρός  στις Βρυξέλλες.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο βασίζεται στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή – στη λογική, αν και όχι συναισθηματικά, συνεκτική πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να θυσιάσουν ένα μέρος της ανεξαρτησίας τους για να βρουν επιτυχία στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης