Η Ρουμανία με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτυχθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή τη στιγμή να είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς την αρχική φάση, στην οποία βρισκόταν πριν από το 2007, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του ρουμανικού Κοινοβουλίου.

«Σήμερα συμπληρώνονται επτά χρόνια από τότε που η Ρουμανία και η Βουλγαρία και τα 25 κράτη–μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν την ένταξη της Ρουμανίας στην Ένωση. Μπορώ να σας συγχαρώ για τα πέντε χρόνια που συμπληρώνετε με την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε.. Όλα τα χρόνια της προετοιμασίας άλλαξαν τη Ρουμανία σε μία φάση, στην οποία είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις το αρχικό στάδιο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Ρουμανία σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Ρομπάι, ο οποίος επισκέπτεται το Βουκουρέστι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε στους Ρουμάνους βουλευτές ότι επισκέφθηκε τη χώρα πρώτη φορά το 1974, αλλά τότε δεν ήταν ευπρόσδεκτος, όπως σήμερα.

«Το 1974, επισκέφθηκα πρώτη φορά τη Ρουμανία. Ήμουν τότε 26 ετών. Παρότι έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν θα επισκεπτόμουν κομμουνιστική χώρα, η Ρουμανία ήταν η μοναδική εξαίρεση. Δυστυχώς, ήμουν τόσο ειλικρινής για αυτόν που με φιλοξενούσε. Η επίσημη επίσκεψη έληξε δύο ημέρες μετά, όταν εξορίστηκα στον Εύξεινο Πόντο, κοντά στο μέρος στο οποίο είχε εξοριστεί ο Οβίδιος» τόνισε ο κ. Ρομπάι.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρομπέρτα Αναστάσε, προσέφερε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Κολάρο της Ρουμανικής Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για τιμητική διάκριση που έχει απονεμηθεί σε πολύ μικρό αριθμό προσωπικοτήτων, η δραστηριότητα των οποίων έχει επίδραση στη Ρουμανία και στην ευρωπαϊκή της πορεία και ο κ. Βαν Ρομπάι είναι ένας από αυτούς τους φίλους» ανέφερε η κα Αναστάσε σε συνεδρίαση της ολομέλειας των δύο Σωμάτων του ρουμανικού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης