Οι ισραηλινές εκλογές κατέληξαν σε σχεδόν ισοψηφία, η οποία είναι στην πραγματικότητα μάλλον έντονη ήττα για τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Ο πολιτικός χάρτης βρίσκεται σε καθοριστικό αδιέξοδο. Μετά την καταμέτρηση του 92% των ψήφων, το αποτέλεσμα είναι ότι ο Νετανιάχου έχασε εννέα έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη δραματική ακρόαση που περιμένει τον Νετανιάχου από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ισραήλ Αντσάι Μαντελμπλίτ στις 2-3 Οκτωβρίου, είναι πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό να μπορέσει να σχηματίσει «συνασπισμό ασυλίας» (δεξιό συνασπισμό που θα μπορούσε να προωθήσει νομοθεσία που προστατεύει τον Νετανιάχου από το κατηγορητήριο).

Στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα τον αφήνει σε ακόμη πιο αδύναμη θέση από ό,τι μετά την ψηφοφορία του Απριλίου.

Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα και την πιθανότητα να μετατοπιστούν οι πολιτικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό πρόσωπο στις εξελίξεις είναι ο πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin.

Ο Nετανιάχου βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στα χέρια του Rivlin και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε στη Γη.

Αυτοί οι δύο άνδρες μοιράζονται άγριο και αιώνιο μίσος για πολλούς λόγους. Ο Νετανιάχου έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τον Rivlin να γίνει πρόεδρος. Ο Rivlin θα κάνει τώρα ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τον Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός

Αλλά ως έχει η πολιτική κατάσταση, τρεις ευρείες προοπτικές προκύπτουν μεταξύ των δυνατοτήτων:

Το κυρίαρχο νέο κυβερνητικό μπλοκ των δύο μεγάλων αντιπάλων: το Likud με το Μπλε και Λευκό.

Αυτό φαίνεται να είναι δυνατό μόνο χωρίς τον Νετανιάχου ως ηγέτη του Likud. Περιττό να αναφερθεί ότι αυτός είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο για τη συμφωνία και, τουλάχιστον, για το κόμμα του.

Από τους πολιτικούς αντιπάλους του Νετανιάχου, ο Avigdor Lieberman αλλάζει στάση και συμφωνεί να ενταχθεί σε δεξιά και θρησκευτική κυβέρνηση Netanyahu – κάτι που οι ψηφοφόροι του είχαν καταλάβει ότι δεν θα συνέβαινε.

Τρίτο ενδεχόμενο – για το οποίο ουδείς έχει επιδείξει διάθεση, είναι τρίτες εκλογές σε μερικές εβδομάδες.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης