Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με χθεσινή, γραπτή του απάντηση, προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου, ο επίτροπος AriasCañete ομολογεί ότι, για την περίοδο 2018-19, η Κομισιόν δεν πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο, για να εξετάσει τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος της νήσου, που ενδέχεται να έχουν επηρεασθεί από τον ήδη λειτουργούντα πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής έθεσε, από τις 5 Απριλίου 2018, το θέμα των επερχόμενων εγκαινίων της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας, από Πούτιν και Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι, με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, η Κομισιόν θα πρέπει να αποστείλει νέα επιτροπή ελέγχου (όπως είχε κάνει το 2015) στην Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσει την εκπεμπόμενη ακτινοβολία από τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού.

Τι θα γίνει σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο Ακουγιού, ρωτούσε εναγωνίως ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Χθες, όμως, με γραπτή του απάντηση, για λογαριασμό της Κομισιόν, ο αρμόδιος επίτροπος δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η λειτουργία του τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, μετά τους ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το… 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί λέξει ο επίτροπος αναφέρει ότι:

– «Εντός της ΕΕ, η υποχρέωση δημιουργίας των αναγκαίων εγκαταστάσεων για τη διενέργεια διαρκούς ελέγχου των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος, καθώς και διασφάλισης της συμμόρφωσης με τους βασικούς κανόνες εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος».

-«Η Επιτροπή έχει δικαίωμα πρόσβασης σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις προκειμένου να ελέγχει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους».

-«Οι δραστηριότητες ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2015 απέδειξαν ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια διαρκούς ελέγχου των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος της Κύπρου, είναι επαρκείς».

-«Στο στάδιο αυτό, ωστόσο, δεδομένης της διαπίστωσης επάρκειας το 2015, ο προγραμματισμός για την περίοδο 2018-2019 δεν περιλαμβάνει περαιτέρω έλεγχο στην Κύπρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης