Αθώος για την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης κρίθηκε ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους. Η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ετυμηγορίας από τη δικαστή της Πρετόρια, Thokosile Masipa, για την υπόθεση δολοφονίας της Ρίβα Στίνκαμπ.

Η ανάγνωση μπορεί να διαρκέσει από ώρες μέχρι μία, δύο ή και τρεις ημέρες. Η ποινή θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δικαστή, η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας φόνο εκ προμελέτης. Ο Όσκαρ Πιστόριους επέμεινε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι την πυροβόλησε εκλαμβάνοντάς την για κακοποιό.

Η νοτιοαφρικανή δικαστής η οποία θα κρίνει την ενοχή ή μη του Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της φίλης του το 2013, απέρριψε σήμερα κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.

Η δικαστής η οποία άρχισε σήμερα την ανάγνωση της ετυμηγορίας, εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε «διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν.

«Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου», είπε η δικαστής.

«Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της» πρόσθεσε επισημαίνοντας την μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων , ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας , αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν «ανακριβή» απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι «αλάθητες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης