Οι αλλαγές επί της Συμφωνίας Αποχώρησης δεν προσφέρουν «νομικά δεσμευτικές αλλαγές», όπως εκτιμά η ομάδα των οχτώ δικηγόρων – βουλευτών, που όρισε το ERG (των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος).

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της δικής της γνωμοδότησης, οι αλλαγές στη συμφωνία αποτυγχάνουν να φέρουν σε πέρας τις δεσμεύσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο και ταυτόχρονα δεν παρέχουν κάποιον μηχανισμό εξόδου από το πρωτόκολλο για την Βόρειο Ιρλανδία που να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Βρετανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τόσο ισχνές και απρόσιτες προοπτικές για την αποχώρηση από το πρωτόκολλο δεν αλλάζουν ουσιαστικά την θέση στην οποία θα βρεθεί η Βρετανία, εάν επικυρώσει την Συμφωνία για την Αποχώρηση», αναφέρεται στην έκθεση της ομάδας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων και βουλευτής των Συντηρητικών Μπιλ Κας, μιλώντας από τη Βουλή μετά την παρουσίαση της γνωμοδότησης του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, υποστήριξε ότι οι νέες αλλαγές δεν προσφέρουν επαρκή προστασία στη Βόρειο Ιρλανδία και πρόσθεσε ότι η ομάδα δεν συστήνει την αποδοχή της πρότασης που έχει καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση.

Πάντως, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου, ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης βελτιώνουν την ίδια τη συμφωνία και ενισχύουν τη θέση της Βρετανίας σε περίπτωση που η ΕΕ δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της για εναλλακτική λύση στο backstop. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι νομικοί κίνδυνοι να βρεθεί η χώρα εγκλωβισμένη στο backstop παραμένουν και τόνισε ότι τελικά οι βουλευτές θα πρέπει να κάνουν τις δικές τους πολιτικές κρίσεις πάνω σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης