O ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες να είχαν παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο να παρακολουθούν τις συνομιλίες της δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν στη συλλογή συγκεκριμένων αποδείξεων.

Οι αποκαλύψεις, στις οποίες είχε προβεί ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, αφορούσαν αφενός σς υποκλοπές από την Ουάσιγκτον των επικοινωνιών, μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου, εκατομμυρίων πολιτών, αφετέρου στην παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της κας Μέρκελ, είχαν προκαλέσει οργή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάραλντ Ράνγκε είχε αρχίσει επίσημη έρευνα τον Ιούνιο, καθώς πίστευε ότι διέθετε αρκετά στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες είχαν παγιδεύσει το τηλέφωνο της καγκελαρίου, αν και τα στοιχεία αυτά δεν ήταν αρκετά σαφή προκειμένου να οδηγήσουν στην απαγγελία κατηγοριών.

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι «το έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε στους πολίτες ως απόδειξη του γεγονότος ότι το κινητό τηλέφωνο είχε παγιδευτεί, δεν αποτελεί μία αυθεντική εντολή παρακολούθησης που έδωσε η NSA. Δεν προέρχεται από τη βάση δεδομένων της NSA».

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή που θα οδηγούσε στην απαγγελία κατηγοριών σχετικά με το ότι δεδομένα από τις τηλεφωνικές κλήσεις της Μέρκελ είχαν υποκλαπεί ούτε ότι οι τηλεφωνικές της συνομιλίες παρακολουθούνταν», σημείωσε ο κ. Ράνγκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε επίσης ότι ούτε ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Spiegel που έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο ούτε η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, ούτε ο κ. Σνόουντεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες στο γραφείο του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης