Γνωρίζουμε τώρα, χάρη σε έναν ευσυνείδητο πολίτη που μπόρεσε να διαβάσει την πολυσέλιδη εκτύπωση, ότι τα F35 θα διαθέτουν πυρηνικές  ικανότητες και με τεράστια εκρηκτική δύναμη.

Τον Σεπτέμβριο, στο Βερμόντ, οι κάτοικοι του Burlington City μπορεί να μην είναι στους δρόμους κυματίζοντας αμερικανικές σημαίες καθώς δεκαοκτώ F35 Lightening II με δυνατότητες να  αποφεύγουν τα ραντάρ θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Burlington.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Στο πλαίσιο ενός σχεδίου του Πενταγώνου για την ανάπτυξη 2.500 αεριωθούμενων αεροσκαφών σε εθνικό επίπεδο, τα F35 θα ενταχθούν στο 158η Πτέρυγα Μάχης, μονάδα της Εθνικής Φρουράς του Vermont Air, καθώς θα αντικαθιστούν τα γερασμένα F-16.

Όπως είναι γνωστό, το Βερμόντ φιλοξενεί επίσης ενεργή αεροδιαστημική βιομηχανία που ήδη απασχολεί 2.000 θέσεις εργασίας. Η πόρτα του αεριωθούμενου μαχητικού και το σύστημα πυροβόλων όπλων GAU-22 θα παράγονται και στο Βερμόντ.

 Με την Αμερικανική Μαχητική Αεροπορία να δαπανά 84 εκατομμύρια δολάρια ανά jet από την Lockheed Martin, το υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των υποδομών και θα σημιουργήσει νέο κέντρο εκπαίδευσης στο Burlington όπου θα μοιράζονται τον ίδιο διάδρομο με την εμπορική εναέρια κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αεροπορική βάση του Βερμόντ θα φτάσουν δώδεκα F35 αποτελώντας εντελώς νέα γενιά αεροσκαφών, τα οποία δεν έχουν ακόμη δοκιμασθεί σε όλες τις πτυχές του ζητήματος ασφαλείας ώστε να αντιμετωπισθούν τα συνήθη   ατυχήματα και «συμβάντα» με το F35 να έχει κι αυτό το μερίδιό του.
Η απόφαση για τα F35 εγκρίθηκε από το Πεντάγωνο το 1995 με κόστος 1.5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το πιο ακριβό οπλικό σύστημα  στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς και σημαντικές τεχνικές προκλήσεις.  

Είχε επίσης προβλεφθεί ενδεχόμενη “καταστροφική  αποτυχία  του κινητήρα” με συνολική ζημία να εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια δολάρια, απειλητική δυσλειτουργία στο  κάθισμα εκτίναξης “και σύγκρουση στη Νότια Καρολίνα λόγω ενός ελαττωματικού σωλήνα καυσίμου.

Ο νέος αυτός τύπος  βομβαρδιστικών αεροσκαφών θα έχουν έδρα σε  πυκνοκατοικημένη περιοχή που θα περιβάλλεται από δημόσια σχολεία, κολέγια και γειτονιές με ποικίλες δραστηριότητες.

Ενώ η επταετής συζήτηση γύρω από το F35 αποτέλεσε έντονο   διάλογο, ακροάσεις και δημόσιες συνεδριάσεις, υποβλήθηκε τουλάχιστον μία αγωγή και τρεις από τις πλέον ενοχλημένες κοινότητες που αντιτίθενται επίσημα στα F35 και όπου πραγματοποιήθηκε επιτυχημένο δημοψήφισμα εναντίον των F35, η εκλεγμένη πολιτική ηγεσία του κράτους επέλεξε να αγνοήσει το αποτέλεσμά του.

Ύστερα ήρθε και η συνταξιούχος της Πολεμική Αεροπορία επισμηναγός  Rosanne Greco η οποία αφού διαβασε 68.000 επεξεργασμένα έγγραφα της Πολεμικής Αεροπορίας που σχετίζονταν με την αγωγή για να ανακαλύψει πως υπήρχαν  αόριστες μόνον αναφορές για την ασφάλεια το F35 να  μεταφέρει πυρηνικές βόμβες.

Ερευνώντας περαιτέρω, η Γκρέκο, με τριάντα χρόνια εμπειρίας στον τομέα των πληροφοριών με τα υψηλότερα ανοίγματα ασφαλείας, ως εξειδικευμένη εμπειρογνώμονας στον τομέα των πυρηνικών όπλων και ελέγχου όπλων και μέλος της αντιπροσωπείας του START των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την εκπληκτική είδηση ότι το F35 σχεδιάστηκε εξαρχής και πάντοτε προοριζόταν να μεταφέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο, καθώς έπρεπε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής.

Σε όλη τη διάρκεια της διαμάχης, η Πολεμική Αεροπορία  ουδέποτε πληροφόρησε τους κατοίκους του Βερμόντ ότι το F35 σχεδιάστηκε ως αεροπλάνο διπλής ικανότητας. που είναι σε θέση να διαθέτει συμβατικό όπλο ή πυρηνικό όπλο ή ότι η νέα πυρηνική βόμβα με καθοδηγούμενη βολή, το B61-12 σχεδιάστηκε ειδικά για να εξοπλίζεται το  F35.

Έντονη δυσφορία στους κατοίκους έχει προκαλέσει πως στη διάρκεια της επταετούς εκστρατείας, τόσο οι γερουσιαστές Bernie Sanders όσο και ο Patrick Leahy αρνήθηκαν να συναντηθούν με πολίτες που αντιτίθενται στην F35.

 Σε σύντομη, σκληρή κοινή δήλωση το 2016, ολόκληρη η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου επανέλαβε την υποστήριξή τους για το F35 να εδρεύει στο Βερμόντ.

Με δεδομένο ‘ότι η B61  που είναι βόμβα που μπορεί να προκαλέσει κόλαση (μπορεί να ρυθμιστεί από 0,3 χιλιοτόνους έως 50 κιλοτόνους), ενώ βόμβα που σκότωσε 150.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα ήταν μόλις 15 κιλών.

Η Γκρέκο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Βερμόντ γίνεται πλέον κεντρικός στόχος σε οποιαδήποτε πιθανή ανάφλεξη, ενώ χωρίς τα αεροσκάφη για να μεταφέρουν τις βόμβες B61 δεν θα γινόταν. Ο Διεθνής Αερολιμένας του Burlington θα γίνει τώρα το Σημείο Μηδέν.

«Συνεπώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν όσο είναι απαραίτητο την ικανότητα προώθησης-εκτόξευσης πυρηνικών βομβαρδισμών … σε όλο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να αναβαθμίσουμε τις πυρηνικές δυνατότητες  με το πυρηνικό αεροσκάφος F35».
Αυτό αναφέρεται ρητά στο έγγραφο του υπουργείου Άμυνας του 2018: Επισκόπηση πυρηνικής στάσης, Κεφάλαιο VII, “Τρέχουσες και μελλοντικές πυρηνικές ικανότητες των ΗΠΑ, σελίδα 54.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σόντερς  δήλωσε ότι δεν είναι το αεροπλάνο αλλά οι θέσεις εργασίας και το οικονομικό πλεονέκτημα του F35 που τον κάνει να το υποστηρίζει. “Είναι αυτό που θέλει η Εθνική Φρουρά του Βερμόντ, και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δουλειές στην πόλη μου. Αυτό είναι.”

Ο Σάντερς υποστηρίζει πως ότι το έργο θα προσθέσει 1.100 νέες θέσεις εργασίας στο αεροδρόμιο, ενώ σύμφωνα με την Greco είναι δόλιο σχέδιο.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης