Στη σύλληψη δεκάδων υπόπτων για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 58 ανθρώπους στα παράλια της Κένυας, προέβησαν οι αστυνομικές αρχές, ανέφερε σήμερα η τοπική εφημερίδα Daily Nation. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις καθώς και ένας άνδρας ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον είχαν προσλάβει για να οδηγήσει ένα από τα παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση των ανταρτών Σεμπάμπ στην παραλιακή πόλη Μπεκετόνι την Κυριακή (περίπου 50 χιλιόμετρα από το τουριστικό νησί Λαμί), σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι. Τη Δευτέρα σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση, κοντά στο Μπεκετόνι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι ενώ άλλοι 50 αγνοούνται, σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι έχουν απαχθεί περίπου δέκα γυναίκες από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ ανέλαβαν εκ νέου σήμερα την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές και προειδοποίησαν ότι «θα συνεχίσουν τον πόλεμο» κατά του Ναϊρόμπι, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις είναι οι πολιτικοί του αντίπαλοι και όχι οι ισλαμιστές.

«Η επίθεση στο Μπεκετόνι διατάχθηκε από την ανώτατη διοίκηση των μουτζαχεντίν (Σεμπάμπ) σε αντίποινα για τις δολοφονίες μουσουλμάνων στη Σομαλία και την Κένυα» από τις κενυατικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπντουλαζίζ Άμπου Μούσαμπ, σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε από έναν ραδιοφωνικό σταθμό, φιλικά προσκείμενο στους Σεμπάμπ.

Οι Σεμπάμπ κάλεσαν τους τουρίστες και τους ξένους υπηκόους να αποφύγουν την Κένυα η οποία, κατά τα λεγόμενά τους, έχει γίνει «εμπόλεμη ζώνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μάχη κατά των εχθρών μας στην Κένυα θα συνεχιστεί», απείλησε ο Μούσαμπ, καλώντας τους Κενυάτες μουσουλμάνους «να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους». «Χρησιμοποιήστε όπλα, μαχαίρια, κάθε είδους όπλο που μπορείτε να βρείτε. Αγωνιστείτε, ο καθένας από εσάς!», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων από τις δύο επιθέσεις οι δράστες, που έφτασαν στην περιοχή με τζιπ 4×4 και με μικρά λεωφορεία, ήταν Σομαλοί και έφεραν τα χαρακτηριστικά εμβλήματα των Σεμπάμπ, όπως το μαύρο λάβαρο της οργάνωσης. Φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και εκτελούσαν τους άνδρες που αντιστέκονταν, ενώ πυρπόλησαν επίσης σπίτια, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία, ένα αστυνομικό τμήμα και μια τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης