Τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν σήμερα να εξευρεθεί μια «ειρηνική λύση» για το Ιντλίμπ της Συρίας και κάλεσαν όλες τις πλευρές να λάβουν «όλα τα δυνατά μέτρα» για να προστατευθούν οι άμαχοι.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι δέκα χώρες τονίζουν ότι «ανησυχούν βαθιά για τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περίπτωση μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία αυτή. Ζητούν επίσης από όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν κάθε δυνατό μέτρο «για να προστατευτούν οι άμαχοι, η ελευθερία κινήσεων και οι πολιτικές υποδομές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δική της, ξεχωριστή ανακοίνωση, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι υπογράμμισε ότι «το βάναυσο καθεστώς (σ.σ. του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) που στηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται και να τρομοκρατεί τους Σύρους πολίτες».

«Το καθεστώς και οι υποστηρικτές του πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική επιχείρησή τους, σε κάθε της μορφή, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η Χέιλι σε δηλώσεις της άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα. «Αν θέλουν να συνεχίσουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Συρίας μπορούν να το πράξουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με χημικά όπλα» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοινώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο αυτόν τον μήνα προεδρεύουν οι ΗΠΑ, θα συζητήσει την κατάσταση στο Ιντλίμπ την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης