Την πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά από περισσότερο από δέκα ημέρες απόλυτης σιωπής των αρχών, σχετικά με την τύχη του, έκανε ο κινέζος αντιπρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ.

Ο 59χρονος Ξι, πιθανότερος διάδοχος του προέδρου Χου Ζιντάο, είχε εξαφανιστεί χωρίς εξηγήσεις από τη δημόσια σκηνή από την 1η Σεπτεμβρίου, ακυρώνοντας διαδοχικά τέσσερις συναντήσεις με αξιωματούχους της διεθνούς διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένης και της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως όμως μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Ξι πήγε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο το Σάββατο το πρωί (ώρα Κίνας) για να σηματοδοτήσει την ημέρα των Εθνικών Ερευνών.

Η εξαφάνιση του Ξι Ζινπίνγκ είχε προκαλέσει ερωτηματικά με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, να αναφέρουν ως κύρια αιτία πιθανό πρόβλημα υγείας.

Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης λογοκρισίας στο διαδίκτυο, καθώς πλησιάζει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή του της ανόδου στην εξουσία για τα επόμενα δέκα χρόνια μιας νέας γενιάς κινέζων ηγετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης