Η Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τόσο τα Συντηρητικά όσο και τα Εργατικά Κόμματα είναι βαθιά διχασμένα και νοιώθουν έντονες λαϊκές αντιδράσεις.

Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν υπάρξει νέος κάτοικος στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ουδείς έχει επισημάνει κάποια σαφή διαδρομή προς την συμφωνία που θα αποτρέψει το αποτέλεσμα που σχεδόν όλοι λένε ότι θέλουν να αποφύγουν – ένα δαπανηρό και ενοχλητικό χωρίς συμφωνία Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λοιπόν, πώς κατέληξε το Ηνωμένο Βασίλειο ως εδώ;

Τους τελευταίους μήνες, η ομάδα  Panorama του BBC μίλησε με όσους γνώριζαν από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις – στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Δουβλίνο καθώς και στο Westminster.

Ακολουθεί κατάλογος από τα 10 κρίσιμα λάθη, ατυχίες και παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η Βρετανία εξακολουθεί να παραμένει ακόμη  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε σχέδιο για το Brexit

«Θα ήθελα πολύ να πω ότι υπήρχε σαφές εγχειρίδιο στο γραφείο μου … που να έλεγε ‘’Brexit – πώς να το κάνουμε’’, αλλά δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο» – Λόρδος Bridges υπουργός Brexit, 2016-2017.

Ο George Bridges ήταν νέος υπουργός στο τμήμα Brexit που δημιουργήθηκε από το μηδέν το 2016 όταν η Theresa May έγινε πρωθυπουργός. Εργασία που ανέλαβε επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να φύγει από την ΕΕ. Ακολούθησε χάος.

 Ο Λόρδος Bridges, ο οποίος ήταν κατώτερος υπουργός, υποθέτει ότι η σκέψη για το Brexit πρέπει να γίνεται κάπου αλλού: «Ήμουν υπέρ της άποψης ότι θα υπήρχε κάπου στον Νο 10 πολύ μικρή, πολύ μυστική ομάδα, που θα συνέθετε  παντοδύναμο διάγραμμα, το μεγάλο σχέδιο για το πώς θα διαπραγματευόμασταν και, ουσιαστικά, για το ποιοι ήταν οι γενικοί στόχοι μας».

Αλλά, δεν ήταν ο μόνος. Στις Βρυξέλλες, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ περίμεναν να δουν τι θα πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Frans Timmermans, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγκλονίστηκε από αυτό που είδε και άκουσε. Ή μάλλον αυτό που δεν έγινε:

«Νόμιζα,  θεέ μου ότι θα υπήρχε σχέδιο … δεν έχουν  σχέδιο … Μην πανικοβληθείτε, μην πανικοβληθείτε », κι έτρεχαν γύρω σαν ηλίθιοι».

Η ΕΕ είχε ένα σχέδιο – ένα σχέδιο για τη δική της επιβίωση

«Αν σήμαινε  “κερδοφορία”  να αποσυρθούν εύκολα από την ΕΕ, τότε αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου» – Francois Hollande, πρώην Γάλλος πρόεδρος

Μιλώντας στο BBC, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande λέει ότι είπε στους συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ αμέσως μετά το δημοψήφισμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να πληρώσει τίμημα:

«Το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε ολισθηρή πλαγιά, όπου άλλοι, και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των λαϊκιστών, θα μπορούσαν να αποφασίσουν να ακολουθήσουν ό,τι έκαναν μόλις οι Βρετανοί».
Οι ηγέτες της ΕΕ αντιλήφθηκαν ότι ο λαϊκισμός ήταν στην πορεία. Το Brexit ήρθε μετά την εκλογή του Donald Trump.

Όταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον  Donald Tusk, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – έθεσε μια ερώτηση με έναν υπαινιγμό απειλής: “Ποιος είναι ο επόμενος;».

«Brexit means Brexit» αλλά τι στο καλό σημαίνει αυτό;

«Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η πρωθυπουργός επέλεξε να ορίσει τον Brexit με τους πιο δύσκολους όρους» – Philip Hammond.

Στον  Philip Hammond δεν του άρεσε αυτό που άκουγε από την Theresa May στην πρώτη της ομιλία ως πρωθυπουργός στη διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος το 2016 και ο νέος της υπουργός οικονομικών καθόταν στο ακροατήριο.

«Προσπαθούσα να κρατήσω το πρόσωπό μου ψύχραιμο, έχοντας επίγνωση ότι υπήρχαν κάμερες πάνω μου», λέει.

Η Μέι ξεκίνησε λέγοντας ότι “ο Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε επιτυχία”. Αυτό δεν ήταν έκπληξη για τον Hammond. Την είχε ακούσει να χρησιμοποιεί τη φράση πολλές φορές πριν.
Αλλά η πρωθυπουργός συνέχισε: “Οι νόμοι μας δεν θα γίνονται στις Βρυξέλλες αλλά στο Westminster. Η εξουσία του δικαίου της ΕΕ στη Βρετανία θα τελειώσει”. Αυτό σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά. Δεν θα μπορούσε να μείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην οικονομία της ΕΕ – όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία.

Ο πρώτος κανόνας της πολιτικής – πρέπει να είστε σε θέση να μετράτε

 «Η πρωθυπουργός προκάλεσε εκλογές επειδή νομίζω ότι ήξερε ότι η κοινοβουλευτική αριθμητική ήταν ήδη δύσκολη» είπε ο Gavin Barwell, επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου της Theresa May, 2017-2019.

«… Ήλπιζε να βελτιώσει τη θέση της και να καταστήσει ευκολότερο να παραδώσει αυτό που ψήφισαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα, αλλά στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα έκανε τη δουλειά ακόμα πιο δύσκολη».
Ο Gavin Barwell έχασε την έδρα του ως συντηρητικός βουλευτής όταν η Theresa May έκανε γενικές εκλογές τον Ιούνιο του 2017. Προσλήφθηκε ως νέος αρχηγός του πρωθυπουργικού γραφείου, αντικαθιστώντας τον Nick Timothy – τον άνδρα που κατηγορήθηκε από πολλούς για την απόφασή της να προσφύγει στις κάλπες. Οι εκλογές την άφησαν χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Αυτές τις πρώτες εβδομάδες ήταν μια πολύ τραυματική εμπειρία», λέει ο Barwell. «Αυτό ήταν προφανές από την πρώτη μέρα που μπήκα στο νούμερο 10».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon B Johnson είχε δηλώσει: «Ο πρώτος κανόνας της πολιτικής – πρέπει να είστε σε θέση να μετράτε».

Το ρολόι εξακολουθεί να χτυπά

 «Άκουσα πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο να μιλάνε για αυτή τη διαπραγμάτευση ως μια εύκολη και πολύ γρήγορη διαπραγμάτευση – ήταν μεγάλη μου έκπληξη» Michel Barnier, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Brexit.

«… Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε την ημερομηνία για να φύγει τον Μάρτιο του 2019. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε φορά που υπενθυμίζω ότι το ρολόι εξακολουθεί να χτυπά».

Ξανά και ξανά, ο Michel Barnier υπενθύμισε στους βρετανούς υπουργούς ότι θα έχουν μόλις δύο χρόνια για να καταλήξουν σε συμφωνία. Όπως αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι κανόνες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάποια χώρα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΕ. Έδωσε τη δυνατότητα στις Βρυξέλλες να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ανώτεροι υπάλληλοι της κυβέρνησης μου είπαν ότι η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου παρερμήνευσε τον πραγματικό ρόλο του Barnier. Ήταν το δημόσιο πρόσωπο των διαπραγματεύσεων και ο πολιτικός που θα κρατούσε τους αρχηγούς των 27 χωρών της ΕΕ στο πλευρό τους.

Οι βουλευτές του Μπαρνιέ πραγματοποίησαν την πραγματική διαπραγμάτευση, μαζί με τον Martin Selmayr – τον άνθρωπο του οποίου το ψευδώνυμο στις Βρυξέλλες είναι “το τέρας” – που αποφάσισε πραγματικά τι θα μπορούσε και δεν μπορούσε να συμφωνήσει η ΕΕ.

Η μη συμφωνία ήταν άδεια απειλή

 «Σε κάθε διαπραγμάτευση, πρέπει να μπορείτε να περπατήσετε. Πρέπει να είμαι σε θέση να σας πω, “Αν αυτό δεν λειτουργεί, θα αφήσουμε ούτως ή άλλως” και πρέπει να το πιστέψετε» – David Davis
πρώην υπουργός του Brexit.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις ουδέποτε έπεισε το υπόλοιπο του υπουργικού συμβουλίου, πόσο μάλλον την πρωθυπουργό, για να πραγματοποιήσει την απειλή που συνόψισε στην επαναλαμβανόμενη φράση – «ουδεμία συμφωνία είναι καλύτερη από την κακή συμφωνία».

«Ειδικότερα, ισχυριζόταν ότι δεν μπορείς να τρομάξεις τα άλογα», έλεγε. «Μην μιλήσετε δημόσια, μην πείτε τι πρέπει να κάνετε, μην προετοιμάσετε το κοινο».

Ο Ντέιβις παραπονιέται ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν τόσο νευρικός για να στείλει επιστολές σε δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις λέγοντάς τους να προετοιμαστούν για μια μη-συμφωνία Brexit.

Το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας απλώς δεν θα πάει μακριά

 «Αυτό που χρειαζόμασταν ήταν η διαβεβαίωση ότι, ανεξάρτητα από όσα συνέβησαν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δεν θα δούμε … ως φυσική επανεμφάνιση τα σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας» – Simon Coveney Αντιπρόεδρος – Ιρλανδία

«… Αυτό θα ήταν με πολλούς τρόπους σύμβολο του παρελθόντος της τραγωδίας, του συναισθήματος, της τρομοκρατίας, της δολοφονίας».

Δεν ήταν μόνο στις Βρυξέλλες ότι το Brexit θεωρήθηκε απειλή.

Στο Δουβλίνο, ο Simon Coveney – ο οποίος είναι τώρα ο αναπληρωτής επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιρλανδίας – λέει ότι φοβάται ότι θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρά ιρλανδικά σύνορα, εκτός εάν το ζήτημα αντιμετωπιστεί στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

Μετά το Brexit, τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδικής Δημοκρατίας θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιθυμία της ΕΕ να προστατεύσει την ενιαία αγορά της θα σήμαινε ότι έπρεπε να ελέγχονται ορισμένα αγαθά, όπως τα ζώα εκτροφής και τα χημικά που διασχίζουν τα σύνορα.

Η ΕΕ ονειρευόταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη

 «Προσπάθησε να με παραπλανήσει κατά τη διάρκεια του γεύματος …». Ο Martin [Selmayr] είπε: «Κοίτα, γιατί δεν έχουμε μια συμφωνία με την οποία θα θέσουμε όλα αυτά στον πάγο για πέντε χρόνια. Ας δούμε πώς συμβαίνει» – David Lidington Υπουργός κυβέρνησης

Ο de facto αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Lidington, αποκαλύπτει στο Πανόραμα ότι έγινε αυτή η εκπληκτική προσφορά του Martin Selmayr. Ακολούθησε σύνοδο κορυφής ηγετών, στην οποία οι επικεφαλής της ΕΕ βρέθηκαν στην ίδια πλευρά με την Theresa May σε μια σειρά από επιχειρήματα με τον Πρόεδρο Trump.

Ο Selmayr εξηγεί γιατί έγινε η προσφορά:

“Όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έμειναν πίσω όταν πήρε το ελικόπτερο και κοιτούσαν ο ένας τον άλλον στα μάτια αλλά και την Theresa May και σκέφτονταν:« Όλοι συμφωνούμε όλοι μεταξύ τους, είμαστε ο τελευταίος προμαχώνας της στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες ». «Νομίζω ότι αυτό οδήγησε σε πολλούς να σκέφτονται: «Λοιπόν, αν έρθει αύριο και ξανασκεφτεί, δεν θα μας πειράξει».

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε προσπάθεια προσέγγισης με μια προσφορά για να βάλει από τον πάγο το Brexit.

Οι βουλευτές δεν μπορούσαν να βρουν κάπου να συμφωνήσουν

«Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούσαν να ξεπεράσουν το Brexit και για μεγάλο χρονικό διάστημα το Brexit χρησιμοποιήθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης ως μέσο να προσπαθήσει να διεξαγάγει γενικές εκλογές».

Οι Συντηρητικοί χωρίστηκαν απελπιστικά για το τι είδους συμφωνία Brexit θα ακολουθήσουν. Όταν η πρωθυπουργός το Μάιο τελικά πρότεινε το σχέδιο της «Checkers» το έκανε χωρίς να εξασφαλίσει ότι είχε την υποστήριξη του David Davis, του υπουργού για το Brexit.

Οι σύμμαχοί της πιστεύουν ότι αν στο Ντέιβις είχε προσφερθεί άλλη αποστολή, θα την είχε αναλάβει αντί να εγκαταλείψει συνολικά το υπουργεείο. Πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε τότε να μείνει στην κυβέρνηση. Καθώς έγινε αυτός ο χαρακτήρας για όσους θέλουν να «τσακίσουν τα Checkers» και, τελικά, να τσακίσουν την Theresa May.

Όλα ήταν τρομερή παρεξήγηση

  «Για τη Γερμανία, η ΕΕ είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή αγορά, είναι το πεπρωμένο της»- Frans Timmermans Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν ο μόνος στόχος της ΕΕ είναι αυτή η αγορά προφανώς θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που βγαίνουν από το Λονδίνο. Αλλά για τη Γερμανία η ΕΕ είναι πολύ περισσότερο από απλή αγορά. Το πεπρωμένο της, δεν επανεξετάζει τη φρίκη της ιστορίας, ώστε ακόμη και η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία κατανοεί ότι αυτό είναι ουσιαστικά σημαντικότερο από το να πουλάμε αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο»..
Οι ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Frans Timmermans, πιστεύουν ότι οι Βρετανοί πολιτικοί δεν κατανοούν τον ιδεαλισμό και την ιστορία που αποτελεί το θεμέλιο του ευρωπαϊκού σχεδίου. Λέει ότι οι «ηπειρωτικοί Ευρωπαίοι» δεν βλέπουν την ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως το Ηνωμένο Βασίλειο – «ως αγορά».
 

Boris Johnson: Η σύμβαση Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει «ρήγμα» στην ΕΕ  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακυρηχθεί ως νικητής του αγώνα για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και ως εκ τούτου ο επόμενος πρωθυπουργός.

Είπε ότι θέλει να εξασφαλίσει συμφωνία Brexit με την ΕΕ, αλλά είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει επίσημα τη διάσπαση χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Johnson θα επιδιώξει να επιτύχει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την προθεσμία του Brexit και θα θέσει ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες, αν τελικά αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

(BBC)

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης