Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ανατολικό Τιμόρ. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07.00 το πρωί, τοπική ώρα, (01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με περίπου 630.000 ψηφοφόρους να καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο και τιμηθέντα με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, Jose Ramos-Horta, ο οποίος έμεινε εκτός της διαδικασίας στον πρώτο γύρο της 17ης Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλογική διαδικασία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για το νεοσύστατο κράτος στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την ειρηνευτική δύναμη του Ο.Η.Ε.

Αντίπαλοι είναι ο Francisco Guterres, που είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο, με σχεδόν 29% των ψήφων και ο πρώην στρατιωτικός, Taur Matan Ruak, ο οποίος είχε έλθει δεύτερος (σχεδόν 26%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο άνδρες πρωταγωνίστησαν στον 24ετή πόλεμο για την ανεξαρτησία από την Ινδονησία. Ο πρώτος έχει την υποστήριξη του Επαναστατικού Μετώπου του Ανεξάρτητου Ανατολικού Τιμόρ (Φρετιλίν), κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο δεύτερος του CNRT, του κεντροδεξιού σχήματος του πρωθυπουργού, Xanana Gusmao.

Οι προεδρικές εκλογές είναι μόλις οι δεύτερες μετά την ανεξαρτησία (2002) ενός κράτους που αριθμεί μόλις 1,1 εκατ. κατοίκους.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 15.00 το μεσημέρι, τοπική ώρα (09.00 το πρωί ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:
Ανατολικό Τιμόρ: Αναγνώρισε την ήττα του ο απερχόμενος πρόεδρος, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 05:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης