Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Ασμουσεν, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ παρά την τρέχουσα κρίση της, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild που δημοσιεύονται σήμερα, Κυριακή.

«Δεν βλέπω αυξημένο κίνδυνο υποτίμηση του νομίσματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, το επόμενο έτος ο πληθωρισμός θα επανέλθει κάτω από το 2%», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις χρηματοπιστωτικές αγορές παρατηρείται μια «απατηλή ηρεμία» που σημαίνει πως θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα λάβει περαιτέρω μέτρα. «Το γεγονός ότι έχουμε ανακοινώσει ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το ευρώ συνέβαλε στην νηνεμία στις αγορές. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Επειδή είναι κατά τη γνώμη μου μια παραπλανητική ηρεμία», είπε.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ο Άσμουσεν διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει επίσης τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος στο μέλλον.

«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι ‘αυτό», είπε σημειώνοντας ότι μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία, με τα διάφορα μέτρα διάσωσης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6%, είπε ο Άσμουσεν. «Αυτό είναι λιγότερο από ότι την εποχή του γερμανικού μάρκου», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την κρίση χρέους, ο Άσμουσεν πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε όλες σχεδόν τις χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο ίδιος με την ευκαιρία κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να «αναπτύξουν ένα όραμα για την Ευρώπη», στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης