Σίγουρος πως ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al-Assad, θα παραμείνει για καιρό ακόμη στην εξουσία εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Dani Ayalon. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια επεσήμανε πως «η διαδικασία θα είναι μακρά και αιματηρή καθώς διαθέτει τη στήριξη τόσο του Ιράν όσο κι άλλων κρατών-μελών του Ο.Η.Ε., τα οποία έχουν μια από τις 15 θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία και την Κίνα εξήγησε πως ο Assad συνεχίζει να μη βρίσκεται αντιμέτωπος με πραγματικές προκλήσεις καθώς «η υπόθεσή του έχει απαγορευτεί να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξαιτίας κάποιων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας». Πρόσθεσε μάλιστα πως η υλική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ δε βοηθούν τη γρήγορη απομάκρυνσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έτσι, έχοντας αυτούς τους δύο πολιτικούς πόρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στρατιωτικούς πόρους στο Ιράν, δυστυχώς μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρότι έχασε τη νομιμότητά του και κάποια στιγμή τελικά θα πέσει, αλλά μπορεί να είναι μια μακρόχρονη και αιματηρή διαδικασία», εξήγησε.

Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στη Συρία καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην εταιρεία που κατέχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία (Rosoboronexport), η εφημερίδα Kommersant ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Δαμασκό και Μόσχα, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει αγορά 36 πολεμικών αεροσκαφών, συνολικής αξίας 550 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης