Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σχεδιάζει να σχηματίσει ένα νέο πολιτικό κόμμα για να συνδέσει την αριστερά και τη δεξιά με μια «ρεαλιστική και μη δογματική φωνή», μια κίνηση για την οποία το Reuters σημειώνει πως μπορεί να αναστατώσει τη μεταπολεμική πολιτική τάξη της χώρας.

Ο Ράσμουσεν παραιτήθηκε από το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα του τον Ιανουάριο, αφού έχασε τις εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, και εκθρονίστηκε από την ηγεσία του κόμματος την ίδια χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα υπάρξει ένα ΝΕΟ κόμμα με τη φιλοδοξία να γίνει μια λογική, ρεαλιστική και μη δογματική φωνή στην πολιτική συζήτηση» έγραψε χθες, Κυριακή, ο Ράσμουσεν στη δανική ταμπλόιντ εφημερίδα B.T..

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό κόμμα Venstre κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Δανίας από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το κόμμα του Ράσμουσεν θέλει να αποκτήσει μια θέση ανάμεσα στα δύο, αναστατώνοντας ενδεχομένως μια τάξη πραγμάτων που διαρκεί 80 χρόνια.

Η κίνηση αυτή γίνεται αφού ο 56χρονος Ράσμουσεν είχε διεξαγάγει εκστρατεία πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2019 υπέρ του σχηματισμού μιας κεντρώας κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ώστε να παρακαμφθούν περισσότερο εξτρεμιστικές πολιτικές απόψεις και στις δύο παρατάξεις, αν και χωρίς επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος δήλωσε πως έχει στόχο να μειώσει τους εταιρικούς φόρους, να ανεβάσει την ποιότητα των υπηρεσιών δημόσιας πρόνοιας και να βελτιώσει τη ζωή των κοινωνικά ασθενέστερων.

Ο Ράσμουσεν είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός από το 2009 ως το 2011 και ξανά από το 2015 ως το 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης