Η Δανία θα χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες που συνδέονται με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, αποσκοπώντας στην κυκλοφορία Ευρωπαίων ταξιδιωτών χωρίς καραντίνα από τα τέλη Ιουνίου.

Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε σχεδόν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ, προβλέπει τέσσερα στάδια από τις 21 Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου, με σταδιακή άρση της υποχρεωτικής καραντίνας ανάλογα με τον προορισμό. Το αρνητικό τεστ παραμένει ωστόσο προαπαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαρτάται εν μέρει από την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει επιβραδυνθεί τώρα λόγω της αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, και από την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού υγειονομικού διαβατηρίου, η οποία προβλέπεται γύρω στις 26 Ιουνίου.

«Η εισαγωγή διαβατηρίων κορωνοϊού στην ΕΕ θα επιτρέψει να οργανωθούν θερινές διακοπές στην Ευρώπη και να δεχθούμε καλοκαιρινούς τουρίστες στη Δανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να παρουσιάσουν έγγραφα που πιστοποιούν είτε ότι έχουν αρνητικό τεστ, είτε ότι έχουν εμβολιαστεί, είτε ότι έχουν ήδη ασθενήσει» διευκρινίζεται στη συμφωνία.

Έπειτα από ένα ημι-απαγορευτικό (lockdown) από τα Χριστούγεννα έως τις αρχές Μαρτίου, η Δανία, όπου πλέον ο ιός δεν κυκλοφορεί πολύ, ανοίγει και πάλι σταδιακά χάρη στην ανάπτυξη ενός εθνικού «κορώναπας» (πάσου κορωνοϊού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαθέσιμο μέσω μιας εφαρμογής η οποία διατίθεται επίσης και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει προς το παρόν τη μετάβαση σε ορισμένα μικρά καταστήματα -κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή ακόμη σχολές οδηγών- αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη κολλήσει COVID-19 με ένα θετικό τεστ δύο έως δώδεκα εβδομάδων, είτε έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Σύντομα οι Δανοί αναμένεται να μπορέσουν να ξαναβρεθούν σε υπαίθριους χώρους καφέ και εστιατορίων, κινηματογράφους και μουσεία, ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό θα ξαναγίνουν εφικτά.

Από τις 21 Απριλίου, οι Δανοί που διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία σε μια άλλη σκανδιναβική χώρα θα μπορούν να πάνε εκεί χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Ο κανόνας αυτός θα εφαρμοστεί εν μέρει στις χώρες της ζώνης Σένγκεν όπου η επιδημία είναι υπό έλεγχο (20 έως 30 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους), επιτρέποντας κατ΄ αρχάς στους εμβολιασμένους των χωρών αυτών και στη συνέχεια στο σύνολο του πληθυσμού τους να πάνε στη Δανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κανόνας αυτός θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Θα εξακολουθήσει να ισχύει η σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια στις λεγόμενες «κόκκινες» ζώνες και η υποχρέωση για καραντίνα όσων ταξιδεύουν σε αυτές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης