Με την επαναλειτουργία των μουσείων, των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων και την επιστροφή στους υπαίθριους χώρους, η Κοπεγχάγη ανακτά σήμερα έναν αέρα κανονικότητας χάρη στη σταθεροποίηση του δείκτη μετάδοσης της Covid-19.

Η Δανία αποφάσισε να επισπεύσει το άνοιγμά της και, το βράδυ, οι οπαδοί θα επιστρέψουν στις κερκίδες για την τελική φάση της Superliga, της πρώτης κατηγορίας του δανέζικου ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι πλησιάζουμε στο τελευταίο κεφάλαιο”, εξήγησε ο Ντάρσι Μίλαρ, ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι θαμώνες συρρέουν στον υπαίθριο χώρο του, χαρούμενοι που μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους σε “πραγματικά” φλιτζάνια.

“Έπρεπε να πάρουμε τον καφέ σε πακέτο και να φύγουμε, ήταν απογοητευτικό. Αλλά εδώ, είναι φανταστικά, είμαι πολύ χαρούμενος”, δήλωσε ο Ντόμινικ Παρ, ένας 26χρονος κάτοικος της Κοπεγχάγης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, το εθνικό μουσείο τοποθέτησε μικρές τέντες για να επαληθεύει ότι κάθε επισκέπτης, εκτός από τη μάσκα που φορά έχει και το “coronapas”, το διαβατήριό του για τον κορωνοϊό.

Για την είσοδο στο μουσείο απαιτείται η επίδειξη αυτού του διαβατηρίου υγείας που πιστοποιεί ένα αρνητικό τεστ που έγινε σε διάστημα λιγότερο των 72 ωρών, εμβολιασμό ή πρόσφατη ανάρρωση από την Covid-19, για να επιτραπεί στον κάτοχό του να μπει στο μουσείο ή να καθίσει στο εστιατόριο όπου είναι υποχρεωτική η κράτηση, αλλά όχι για τους υπαίθριους χώρους.

Στο εθνικό μουσείο επικρατεί ικανοποίηση γι αυτήν την “σχεδόν επιστροφή στη φυσιολογική ζωή”.

“Είναι μια πραγματικά ξεχωριστή μέρα, ξανανοίγουμε ύστερα από πέντε μήνες!”, δηλώνει με αισιοδοξία η αναπληρώτρια διευθύντρια του πολιτιστικού ιδρύματος, ‘Ανι Μόγκενσεν.

Παρά το μεγάλο αυτό άνοιγμα, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν εν μέρει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πολλοί εργαζόμενοι των οποίων η παρουσία δεν είναι υποχρεωτική στο χώρο εργασίας τους συνεχίζουν την τηλεργασία.

Παρότι τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών αναμένεται ν’ ανοίξουν ξανά στις 6 Μαΐου.

Αυτό το σχέδιο ανοίγματος μπορεί ωστόσο να υπόκειται σε τοπικές προσαρμογές, συγκεκριμένα με στοχευμένο κλείσιμο εάν η κυκλοφορία του ιού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο, όταν η χώρα τέθηκε σε ημι-καραντίνα με το κλείσιμο των σχολείων και των μη απαραίτητων καταστημάτων, που πλέον άνοιξαν πάλι,

Η εκστρατεία εμβολιασμού, που επιβραδύνθηκε μετά τη διακοπή του εμβολίου AstraZeneca στη χώρα λόγω μιας πολύ σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Επί του παρόντος, το 8,9% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 18,8% έχει λάβει μια πρώτη δόση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης