Τρία ηγετικά στελέχη μιας οργάνωσης Αράβων του Ιράν συνελήφθησαν στη Δανία και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες με την υποψία κατασκοπείας σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα προς όφελος της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι δανέζικες υπηρεσίες πληροφοριών (PET).

«Τρία ηγετικά στελέχη της ASMLA (Αραβικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αχβάζ) συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία. Σύμφωνα με την PET, τα τρία αυτά άτομα κατασκόπευαν από το 2012 έως το 2018 για σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο επικεφαλής των δανέζικων υπηρεσιών Φιν Μπορς Άντερσεν σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις θεωρούνται ύποπτοι ότι συνέλεγαν πληροφορίες για άτομα και εταιρείες στη Δανία και στο εξωτερικό, συμπλήρωσε ο Δανός αξιωματούχος.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία καθώς και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι στηρίζουν αυτονομιστικές οργανώσεις. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος αντίπαλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Μέση Ανατολή.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, των οποίων η ταυτότητα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ζουν στη Δανία και παρακολουθούνταν επί σειρά μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φθινόπωρο του 2018 είχαν γίνει στόχος σχεδίου δολοφονικής επίθεσης σε δανέζικο έδαφος, το οποίο σύμφωνα με την Κοπεγχάγη είχε γίνει υπό την αιγίδα του ιρανικού καθεστώτος ως αντίποινα για μια επίθεση. Η Τεχεράνη επισήμως διέψευσε ότι βρισκόταν πίσω από αυτό το σχέδιο επίθεσης.

Οι τρεις συλληφθέντες της ASMLA ήταν ήδη κατηγορούμενοι από την δανέζικη αστυνομία για στήριξη της επίθεσης εναντίον του Αχβαζ (νοτιοδυτικό Ιράν) με 24 νεκρούς το Σεπτέμβριο του 2018.

Βρίσκονταν υπό στενή αστυνομική προστασία και ένας από αυτούς είχε γίνει στόχος στην Δανία ενός σχεδίου δολοφονίας το 2018 το οποίο αποτράπηκε από την PET έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Η PET ανέφερε ότι ένας Νορβηγός υπήκοος, ιρανικής καταγωγής, που συνελήφθη για σύνδεση με το σχέδιο τον Οκτώβριο του 2018, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση.

Το 2017 ο Αχμάντ Μόλα Νισί, ένας Ιρανός εξόριστος που ίδρυσε την ASMLA, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στην Ολλανδία.

Η ASMLA εδρεύει στη Δανία και στην Ολλανδία, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Οι άραβες Αχβάζι αποτελούν μειονότητα στο κυρίως περσικό Ιράν και ορισμένοι θεωρούν ότι βρίσκονται υπό περσική κατοχή και θέλουν ανεξαρτησία ή αυτονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης