Η δικαιοσύνη στη Δανία καταδίκασε την Παρασκευή σε έναν χρόνο φυλάκιση έναν 39χρονο άντρα με νεοναζιστικές συμπάθειες για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στην πόλη Ράντερς, στα δυτικά της χώρας.

Ο 28χρονος συνεργός του καταδικάστηκε επίσης για ρατσισμό, αλλά η ποινή του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί εν αναμονή περαιτέρω εξετάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι δύο άντρες κρίθηκαν ένοχοι για βεβήλωση τάφου και σοβαρό βανδαλισμό στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης Ράντερς”, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Τον Νοέμβριο του 2019, 81 χρόνια μετά την Νύχτα των Κρυστάλλων κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν καταστραφεί συναγωγές και εβραϊκά καταστήματα από τους ναζί στη Γερμανία, περισσότερες από 80 ταφόπλακες ζωγραφίστηκαν με πράσινα γκράφιτι και μερικές ταφόπλακες ανατράπηκαν.

Οι δύο άνδρες κρίνονται επίσης ένοχοι για βανδαλισμό σε δύο άλλες περιπτώσεις: στη μια, είχαν καλύψει με μπογιά ένα κτήριο του οποίου η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με δύο αστέρια του Δαβίδ, και στην άλλη, είχαν ξαναβάψει έναν πάγκο στα χρώματα του ουράνιου τόξου προσθέτοντας αυτοκόλλητα του λογότυπου της νεοναζιστικής ομάδας Κίνημα Βόρειας Αντίστασης (NMR).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι “ενέργειες ήταν ένα μήνυμα του οποίου ο στόχος ήταν να απειλήσουν, να προσβάλουν ή να υποβαθμίσουν ορισμένες ομάδες λόγω της πίστης τους, της εθνικότητάς τους και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού”, δήλωσε η εισαγγελέας Κατρίν Μπρούνσγκααρντ Γιάκομπσεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο 39χρονος θεωρείται από την εισαγγελία ως ηγετικό μέλος του δανέζικου σκέλους του NMR, σκέλος που ιδρύθηκε το 2017 σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Αυτή η “εθνικοσοσιαλιστική επαναστατική” οργάνωση, που γεννήθηκε στη Σουηδία το 1997, έχει παρουσία σε όλες τις βόρειες χώρες, αλλά απαγορεύτηκε πρόσφατα στη Φινλανδία γιατί οι δραστηριότητές της συνιστούσαν κατάχρηση δικαιώματος” απέναντι στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης ή της συνάθροισης που ισχύει στη χώρα.

Στη Δανία, ο αριθμός των αντισημιτικών ενεργειών αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ του 2017 και του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της εβραϊκής κοινότητας το 2019.

Το 2015, η μεγάλη συναγωγή στην Κοπεγχάγη ήταν ο στόχος επίθεσης που προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Ένας 22χρονος Δανός παλαιστινιακής καταγωγής, ο ‘Ομαρ Ελ-Χουσέιν, σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε πέντε αστυνομικούς στις 14 Φεβρουαρίου του 2015, όταν πραγματοποίησε επίθεση σε συνέδριο για την ελευθερία της έκφρασης, και στη συνέχεια στη συναγωγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης