Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε οκτώ νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τα 37, από 29 την προηγουμένη. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 163, στα 1.378, από 1.215 την Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση στους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ να περιορίσουν τις επισκέψεις σε συγγενείς τους στην πατρίδα τους για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, που συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στην επικράτεια του βόρειου γείτονα της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευχαριστούμε Κίνα» με τρία θαυμαστικά

Παράλληλα, ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε δύο κινεζικές ανθρωπιστικές οργανώσεις επειδή προσέφεραν στο Μεξικό μέσα για την προστασία του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.

Το Ινστιτούτο Τζακ Μα και το Ινστιτούτο Alibaba δώρισαν 100.000 μάσκες, 50.000 σετ εξετάσεων για να επαληθεύεται εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό και πέντε μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στο Μεξικό, υλικό που έφθασε στη χώρα της κεντρικής Αμερικής τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το κέντρο κινεζικού πολιτισμού στο Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζακ Μα είναι ο ιδρυτής του διαδικτυακού πολυκαταστήματος Alibaba.

«Ευχαριστούμε Κίνα!!!» ήταν η αντίδραση του Εμπράρδ με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία είχε προσθέσει σύνδεσμο υπερκειμένου σε δημοσίευμα για τη δωρεά.

Η Κίνα βοηθά το Μεξικό να αποκτήσει 300 μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, δήλωνε τον Φεβρουάριο ο Μεξικανός ΥΠΕΞ. «Η συμπεριφορά της Κίνας έναντι του Μεξικού είναι αξιέπαινη» σε ό,τι αφορά την παγκόσμια πανδημία, διαβεβαίωνε ο Εμπράρδ, «μοιράστηκε μαζί μας τις πληροφορίες της και τα ευρήματά της».

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο Μεξικό τονίζουν πως εάν η πανδημία εξαπλωθεί στη χώρα με τον τρόπο που συνέβη αυτό στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία της χώρας απλά δεν θα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.

Η Κίνα, όπου ξέσπασε η πανδημία τον Δεκέμβριο, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική ασκώντας τη λεγόμενη «διπλωματία της μάσκας», δωρίζοντας προστατευτικό και άλλο εξοπλισμό, την ώρα που οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να συγκρατήσουν την εξάπλωση της πανδημίας στο δικό τους έδαφος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως «ψεύδεται» για τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων στο έδαφός της, ωστόσο ως ακόμη χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει σε εθνικό επίπεδο μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, αφήνοντας τη διακριτική ευχέρεια γι’ αυτό στους κυβερνήτες των πολιτειών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης