Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε χθες πως αναμένει να παραδοθούν στη χώρα του 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 μέσω του μηχανισμού COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις χώρες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, καθώς η χώρα του πλήττεται σκληρά από δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Μάρτιο.

«Το σύστημα COVAX μάς υποσχέθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων τον Ιούνιο. Αναμένουμε το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφερθήκαμε με το σύστημα COVAX να τηρηθεί» είπε ο κ. Μαδούρο το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια παρέμβασής του στη δημόσια τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως η χώρα του ζήτησε να λάβει δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός του κράτους επανέλαβε πως η κυβέρνησή του έχει «καταθέσει τα χρήματα», 120 εκατομμύρια δολάρια, σε λογαριασμούς του μηχανισμού COVAX.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) είχε ανακοινώσει τη 12η Μαΐου πως η Βενεζουέλα αναμένεται να λάβει δόσεις του εμβολίου J&J ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους, αφού το Καράκας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσημα, η χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει περίπου 2.600 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 230.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Όμως η αντιπολίτευση και ΜΚΟ λένε πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι, την ώρα που νοσοκομεία και κλινικές έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχθές Σάββατο οι Αρχές ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, που έχει σκοπό να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι πιο ηλικιωμένοι. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο κάπου 22 εκατομμύρια πολίτες και έτσι να επιτευχθεί «συλλογική ανοσία», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο στη δημόσια τηλεόραση.

Η Βενεζουέλα άρχισε τον Φεβρουάριο την πρώτη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, με δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και αυτού της κινεζικής Sinopharm, που αφορούσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και τους εκπαιδευτικούς.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε πόλεμο δηλώσεων για το ζήτημα του εμβολιασμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης