Ένας φάκελος, ο οποίος περιείχε θανατηφόρο ουσία, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με πηγές ο φάκελος ήταν εμποτισμένος με ρικίνη, μια άκρως τοξική ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο στον άνθρωπο σε ποσότητα που δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστόγραμμο. Παραλήπτης του φακέλου ήταν ο γερουσιαστής του Μισισίπι, Roger Wicker, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της Γερουσίας, Harry Reid. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην εξακρίβωση στοιχείων ενός υπόπτου.

«Έχουμε ήδη αναγνωρίσει έναν ύποπτο για το συμβάν», τόνισε η γερουσιαστής, Claire McCaskill, η οποία προειδοποίησε τα υπόλοιπα μέλη του σώματος να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά με την αλληλογραφία που λαμβάνουν στις κατοικίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θανατηφόρος ουσία εντοπίστηκε ύστερα από αναλύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των μέτρων Ασφαλείας, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ μετά την αποστολή επιστολών με άνθρακα το 2001 σε μια σειρά βουλευτών και γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένων του τότε επικεφαλής της Γερουσίας, Tom Daschle και του γερουσιαστή του Βέρμοντ, Patrick Leahy. Ειδικότερα το εν λόγω αντικείμενο βρέθηκε θετικό στη συγκεκριμένη τοξίνη σε τρεις διαδοχικούς ελέγχους και πλέον έχει σταλεί σε ειδικό εργαστήριο του Μέριλαντ για περαιτέρω επεξεργασία.

Όπως μετέδωσε το CNN, το τμήμα με την αλληλογραφία του Καπιτωλίου θα παραμείνει κλειστό το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο επικίνδυνο δέμα ή φάκελος.

«Το καλό νέο είναι ότι η διαδικασία λειτουργεί», πρόσθεσε η Claire McCaskill.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εφιάλτης της ρικίνης

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο στο Καπιτώλιο. Το 2004 άγνωστοι είχαν στείλει ένα γράμμα στο τμήμα αλληλογραφίας της Γερουσίας, που είχε ως παραλήπτη τον τότε επικεφαλής του σώματος, Bill Frist.

Η ανακάλυψη είχε οδηγήσει τότε 16 εργαζομένους να ακολουθήσουν προληπτικά ειδική φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ωστόσο κανείς τους να παρουσιάσει συμπτώματα δηλητηρίασης. Η ρικίνη είναι μια άκρως τοξική ουσία, η οποία εμπεριέχεται στα φασόλια καστόρων (castor beans), απ’ όπου βγαίνει το καστορέλαιο. Ποσότητα ίση με το κεφάλι μιας καρφίτσας μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι χρειάζονται 12 με 24 ώρες μέχρι η ρικίνη να επιφέρει τον θάνατο. Μέχρι στιγμής δεν έχει εφευρεθεί αντίδοτο και το γεγονός πως πρόκειται για ένα δηλητήριο που μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και χωρίς πολλά έξοδα, το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο. Σε αρκετές περιπτώσεις οι Αρχές χωρών ανά τον πλανήτη συνδέουν τη χρήση του με οργανώσεις που αντιτίθενται στο μοντέλο μιας ενιαίας κεντρικής διοίκησης ή ευθύνονται για βομβιστικές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί «όπλο μαζικής καταστροφής», όπως επισημαίνει αναλυτής του CNN, καθώς είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Το 1978 είχε χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία του Βούλγαρου συγγραφέα και ακτιβιστή, Georgi Markov. Έχοντας αυτομολήσει εννιά χρόνια νωρίτερα, είχε καταφέρει να επιβιώσει από δύο απόπειρες δολοφονίας των Μυστικών Υπηρεσιών της βαλκανικής χώρας. Στις 7 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς και ενώ περίμενε το λεωφορείο σε στάση του Λονδίνου, ένιωσε έναν μικρό πόνο στον μηρό, ο οποίος προκλήθηκε από την αιχμηρή άκρη μιας ομπρέλας. Ο άνδρας που το προκάλεσε, επιβιβάστηκε γρήγορα σ’ ένα αυτοκίνητο και απομακρύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο Georgi Markov αρρώστησε βαριά και τέσσερις ημέρες αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή (11 Σεπτεμβρίου).

Ο 61χρονος Roger Wicker έχει εκλεγεί δύο φορές Γερουσιαστής (2008 και 2012) με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Πριν ενταχθεί στο συγκεκριμένο σώμα, είχε υπηρετήσει ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1995 έως το 2007.

Διαβάστε επίσης:
Χύτρες ταχύτητας και καρφιά στην επίθεση της Βοστώνης, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013, 01:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης