Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, έλαβε το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit αργά το πρωί της Δευτέρας και διαμήνυσε αμέσως στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι όροι που περιέχει ήταν απαράδεκτοι.

«Μολονότι ενημερωθήκαμε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, λάβαμε γραπτά κείμενα μόλις αργά χθες το πρωί», διευκρίνισε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος και βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις καθυστερήσεις που προκάλεσαν η ιρλανδική κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ. Αμέσως μόλις παραλάβαμε το κείμενο αναφέραμε σε υψηλόβαθμους εκπροσώπους της (βρετανικής) κυβέρνησης ότι ήταν σαφώς απαράδεκτο στην παρούσα μορφή του», συνέχισε ο Ντοντς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα εργαστεί για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή συμφωνία για το Brexit.

Παράλληλα ωστόσο επανέλαβε ότι το DUP δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία με βάση την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα διαχωριστεί σε οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Σήμερα υπάρχει μια συμφωνία να παραμείνει ενωμένο το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα συμβεί τίποτα που να προκαλέσει τη διάλυση αυτού του σπουδαίου Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε.

Ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις που είναι αρμόδιος για το Brexit, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο Ντοντς έχει δίκιο. Είπε επίσης ότι το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιμετωπιστεί στην επόμενη φάση των συζητήσεων για το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής του DUP κατηγόρησε επίσης την Ιρλανδία ότι ενεργεί με «ασύνετο και επικίνδυνο» τρόπο και ότι θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις της με τη Βρετανία. «Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας κάνει επίδειξη δύναμης και χρησιμοποιεί την τρέχουσα θέση της για να προσπαθήσει να αποκομίσει οφέλη», υποστήριξε, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. «Δεν διαφωνώ με την επιθυμία τους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, αλλά το κάνουν με ασύνετο και επικίνδυνο τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο πολλά χρόνια καλών σχέσεων με τη Βρετανία και καλής συνεργασίας με τη Βόρεια Ιρλανδία», επέμεινε.

Το DUP διαφωνεί κατηγορηματικά με την εναρμόνιση, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, του ρυθμιστικού πλαισίου που θα ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία με εκείνο που εφαρμόζεται στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή «θα αποσπάσει» τη βρετανική επαρχία του Όλστερ από τη βρετανική επικράτεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης