Η Ελλάδα επιθυμεί, οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη να δώσουν στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ «σαφή εντολή» να παρουσιάσει στοχοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα κατά της Τουρκίας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται το εμπάργκο όπλων και η απαγόρευση χρηματοδότησης προς τουρκικές τράπεζες και εταιρείες από ευρωενωσιακούς θεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τέτοια σοβαρή δράση είχε αποτύχει να συγκεντρώσει την ομόφωνη υποστήριξη των κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει το πρακτορείο. Ο κ. Μπορέλ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 27 τη Δευτέρα έκανε ξεκάθαρο ότι «η κατάσταση δεν είναι θετική» όσον αφορά την Άγκυρα, ωστόσο απέφυγε να λάβει θέση για το τι τελικώς θα πράξουν οι ηγέτες των “27” στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ΕΕ είναι επιφυλακτική για την κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία που θα βλάψουν σοβαρά τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και με μια χώρα στην οποία βασίζεται η ΕΕ για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας πως η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει από τη Γερμανία την ακύρωση μιας συμφωνίας ύψους δισ. δολαρίων για την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων υποβρυχίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης