Τους «αντάρτες» που χρησιμοποιούσε στον πόλεμο στη Συρία, ετοιμάζεται να στείλει ο Ερντογάν στην Λιβύη ως ενίσχυση στην κυβέρνηση της Τρίπολης για να αναμετρηθούν με τον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, όπως γράφει το Bloomberg.

Ανώτερος αξιωματούχο της Τουρκίας δηλώνει πως η Τουρκία αποσκοπεί να στείλει το Πολεμικό Ναυτικό της για να προστατεύσει την Τρίπολη, ενώ τα στρατεύματά της εκπαιδεύουν και συντονίζουν τις δυνάμεις του πρωθυπουργού της Τρίπολης Σάρατζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία όπως σημειώνει το Bloomberg, υπέγραψε πρόσφατα μια κρίσιμη ναυτιλιακή συμφωνία με την πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη που εξυπηρετεί τα ενεργειακά συμφέροντα και των δύο χωρών και αποσκοπεί στη διάσωση δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχειρηματικών συμβολαίων που ρίχνονται στο κενό από τη σύγκρουση. 

Ταυτόχρονα, ομάδες ανταρτών εθνοτουρκικών που έχουν αγωνιστεί μαζί με την Τουρκία στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν αμέσως την κυβέρνηση στην Τρίπολη, επιβεβαίωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος στη Λιβύη.

«Και οι δύο αξιωματούχοι ζήτησαν να μην ονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Η κυβέρνηση της Λιβύης είχε αρχικά αντισταθεί στην ιδέα μιας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχτηκε καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ άρχισαν να προχωρούν στην Τρίπολη, δήλωσε ο Λίβυος αξιωματούχος. Με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βοηθήσουν τον Χαφτάρ, η βαθύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στην Τρίπολη θα μπορούσε να περιπλέξει τις διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστεί η αναταραχή που έπληξε τη χώρα από την ανατροπή του ισχυρού Μουαμάρ Καντάφι το 2011», αναφέρει το Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης