Ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου κατά του κορωνoϊού θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20% μονομιάς εάν χρησιμοποιηθούν ειδικές σύριγγες. Έτσι θα μπορούσαν να ληφθούν από μία αμπούλα έξι δόσεις αντί πέντε. Αυτό επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας BioNTech Γιασμίνα Αλάτοβιτς στην εφημερίδα «Westfalen-Blatt».

Κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού των πρώτων ασθενών το Σαββατοκύριακο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο του εμβολίου στις γυάλινες αμπούλες ήταν περισσότερο, για αυτό και ορισμένοι έχουν ήδη εμβολιάσει περισσότερα άτομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος της BioNTech δήλωσε: «Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., στην ετικέτα σημειώνεται η εγκεκριμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) χορήγηση πέντε δόσεων, ενώ σε χώρες εκτός Ε.Ε. τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, επιτρέπονται έξι δόσεις. Αυτό αναγράφεται επίσης και στις ειδικές πληροφορίες οι οποίες ενεκρίθησαν από τον τοπικό Οργανισμό Φαρμάκων».

Η Αλάτοβιτς πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου κατά του κορωνoϊού θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 20% μονομιάς. Για την καλύτερη δυνατή χρήση του περιεχομένου των φιαλιδίων, απαιτούνται όμως ειδικές σύριγγες. Πρόκειται για τις σύριγγες οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση ηπαρίνης ή ινσουλίνης και είναι γνωστές διεθνώς ως “Low Dead Space Syringes” (σύριγγες χαμηλού νεκρού χώρου). Αυτό σημαίνει τον χώρο στον οποίο παραμένει υγρό μετά την πλήρη συμπίεση του εμβόλου».

Η Ρεμπέκα Χάρντινγκ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), δήλωσε πάντως στην ίδια εφημερίδα ότι στις (εγκεκριμένες) πληροφορίες για το εμβόλιο αναγράφεται ότι μία αμπούλα περιέχει τη βασική ουσία για πέντε δόσεις. Επομένως, δεν συνιστάται η χρήση του εναπομείναντος εμβολίου στις αμπούλες, ούτε προβλέπεται και η ανάμειξη του περιεχομένου (από άλλες)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης