Το ότι ένας εργαζόμενος δεν είναι «άνθρωπος» δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πληρώνει φόρους, σύμφωνα με τον Bill Gates.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Quartz, ο ιδρυτής της Microsoft υποστήριξε πως η εργασία των ρομπότ πρέπει να φορολογείται όπως και η ανθρώπινη εργασία ενώ υποστηρίζει πως φορολογώντας τα ρομπότ θα εξισορροπήσει την απώλεια θέσεων εργασίας, χρηματοδοτώντας έτσι την εκπαίδευση για θέσεις όπου οι άνθρωποι χρειάζονται ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζει πως μια τέτοια πολιτική μπορεί να βάλει φρένο στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία, καθιστώντας τα ρομπότ ακριβά, ωστόσο είναι πεπεισμένος πως οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες για το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό που θα χάσει τις δουλειές του τα επόμενα χρόνια.

«Δεν μπορείς απλά να πεις όχι σε αυτό το φόρο εισοδήματος» ανέφερε ο κ. Gates.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχουμε σήμερα και να απελευθερώσει εργασία, ας κάνουμε καλύτερη δουλειά στην φροντίδα των ηλικιωμένων, ας έχουμε αίθουσες με μικρότερο αριθμό μαθητών, ας βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξέρετε όλες αυτά είναι πράγματα όπου η ανθρώπινη δυνατότητα για αλληλοκατανόηση είναι πολύ, πολύ μοναδική. Και είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα τεράστιο έλλειμμα ανθρώπων σε αυτούς τους τομείς».

Ο φόρος θα κατευθύνεται για την στήριξη των εργαζομένων σε τομείς όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Να σημειωθεί πως η ιδέα αυτή του δισεκατομμυριούχου Bill Gates για φορολογία στα ρομπότ δεν είναι καινούργια, αφού πριν μια εβδομάδα η Ευρώπη απέρριψε σχετική πρόταση. Τώρα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νομοθεσίας η οποία θα ορίζει την ηθική στη δημιουργία και χρήση των ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών όταν κάτι πάει στραβά.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη του Bill Gates:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης