Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Bild αναφέρεται στη συνάντηση που συγκάλεσε την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής της καγκελαρίας, Βόλφγκανγκ Σμιτ, και στην οποία συμμετείχαν οι διευθυντές των γραφείων των τοπικών Πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για «μυστική σύνοδο» με πρωτεύον θέμα την κρίση με το φυσικό αέριο.

Οι πληροφορίες της Bild αναφέρουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι τον χειμώνα θα υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν πληγεί ολόκληρη η Γερμανία από την έλλειψη φυσικού αερίου, μπορεί να σημειωθεί έλλειψή του σε μεμονωμένα κρατίδια. Επιπλέον, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και τον επόμενο χειμώνα, δηλαδή το πρόβλημα με το φυσικό αέριο θα την ακολουθεί έως το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση αναμένει πως η Ρωσία δεν θα αποκαταστήσει πλήρως τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης του αγωγού, επικαλούμενη νέες «προφάσεις». Αν η Ρωσία αυξήσει τη ροή του αερίου μέσω του Nord Stream 1 στο 40%, η Γερμανία θα μπορεί να περάσει τον χειμώνα χωρίς σοβαρά προβλήματα, ωστόσο οι πιθανότητες να το κάνει αυτό η Ρωσία είναι λίγες, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της Πέμπτης στην Καγκελαρία.

Η ομοσπονδία αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα διπλασιαστούν ή ακόμη και θα τριπλασιαστούν, κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, δεδομένου ότι το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου την αύξηση των τιμών. Εφόσον η Ρωσία αναστείλει πλήρως την παροχή αερίου μετά τη συντήρηση του αγωγού, θα συγκληθεί νέα σύνοδος για την αντιμετώπιση της κρίσης, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του Καγκελαρίου και των Πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης