Το όνομα ενός άνδρα που θεωρείται το τρίτο ύποπτο πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, και είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας γνωστής ως GRU, αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα της η ερευνητική ομάδα Bellingcat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ερευνητική ομάδα, ο αξιωματούχος της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας γνωστής ως GRU λέγεται Ντενίς Βιτσισλάβοβιτς Σεργκέγιεφ. Γεννήθηκε το 1973 στην πόλη Ουσαράλ του Καζακστάν. Υπηρέτησε στον στρατό στο Νοβοροσίσκ. Την περίοδο 2000-2002 ο Σεργκέγιεφ, γράφει η Bellingcat, μεταφέρθηκε στην Μόσχα όπου άρχισε να φοιτά στην Στρατιωτική Διπλωματική Ακαδημία, η οποία ετοιμάζει κυρίως στελέχη για τις στρατιωτικές υπηρεσίες κατασκοπείας. Χωρίς να έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τον βαθμό του, οι ερευνητές της Bellingcat υποθέτουν ότι έχει τον βαθμό του συνταγματάρχη ή του αντισυνταγματάρχη. Ενώ γράφουν ότι είναι παντρεμένος και έχει μια μεγάλη κόρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περίοδο από το 2004 έως το 2012 ο Σεργκέγιεφ ήταν μέτοχος ή εκτελεστικός διευθυντής σε οκτώ ρωσικές εταιρείες, οι οποίες ήταν βιτρίνες και είχαν ονομασίες που έμοιαζαν με τις ονομασίες μεγάλων εταιρειών που είχαν την έδρα τους στην Ρωσία

Στις περισσότερες από αυτές ο Σεργκέγιεφ ήταν ο μοναδικός μέτοχος, σε δύο από αυτές ήταν ένας εκ των μετόχων, ενώ οι άλλοι μέτοχοι ήσαν επίσης αξιωματικοί της GRU, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές. Εκτός των άλλων ο Σεργκέγιεφ το 2009 πήρε δάνειο από ρωσική τράπεζα ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Το δάνειο το πήρε παρουσιάζοντας στοιχεία για τα εισοδήματα του που είχε ως «εμπειρογνώμων» της εταιρείας συμβούλων Loreven Style Ltd. Ωστόσο η Bellingcat επισημαίνει ότι είναι άγνωστο αν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των εταιρειών και του δανείου που έλαβε ο Σεργκέγιεφ.

Το 2010 ο Σεργκέγιεφ πήρε διαβατήριο, με το ψευδώνυμο «Σεργκέι Βιτσισλάβοβιτς Φεντότοφ», το οποίο εκδόθηκε από την ίδια αρχή που εξέδωσε διαβατήρια στους δύο άλλους υπόπτους που ενέχονται στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ, στον Αλεξάντρ Μίσκιν («Αλεξάντρ Πετρόφ») και τον Ανατόλι Τσεπιγκά («Ρουσλάν Μπασίροφ») ισχυρίζεται η Bellingcat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 7 Φεβρουαρίου η εφημερίδα The Telegraph είχε γράψει ότι υπάρχει τρίτος ύποπτος, στην υπόθεση Σκριπάλ, ο οποίος μετά την δηλητηρίαση παρέμεινε για ένα διάστημα στην Βρετανία. Η εφημερίδα τον είχε κατονομάσει ως Σεργκέι Φεντότοφ. Στις 8 Φεβρουαρίου η Bellingcat ανέφερε ότι πρόκειται για άτομο με το ψευδώνυμο «Σεργκεί Βιτσισλάβοβιτς Φεντότοφ», ο οποίος ενδέχεται να εμπλέκεται σε απόπειρα δηλητηρίασης ενος επιχειρηματία και του γιου του στη Βουλγαρία το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης