Ο πρόεδρος Bashar al-Assad  δήλωσε ότι η Συρία πρόκειται να βγει από τον πόλεμο ισχυρότερη και το μέλλον της είναι πολλά υποσχόμενο, επισημαίνοντας τα επιτεύγματα του Συριακού Αραβικού Στρατού στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο Σύρος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στην ιταλική Rai News 24 TV στις 26 Νοεμβρίου 2019 η οποία αναμενόταν να μεταδοθεί στις 2 Δεκεμβρίου και η ιταλική τηλεόραση απέφυγε να μεταδώσει για μη κατανοητούς λόγους, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη ήταν ο βασικός παράγοντας στη δημιουργία του χάους στη Συρία και το πρόβλημα των προσφύγων σε αυτό οφείλεται στην άμεση υποστήριξή του στην τρομοκρατία μαζί με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος al-Assad υποστήριξε ότι η Συρία δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ενώ επιβεβαίωσε ότι αυτό που έκανε η οργάνωση OPCW ήταν να πλαστογραφήσει και να παραποιήσει την έκθεση σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων, μόνο και μόνο επειδή οι Αμερικανοί ήθελαν να το κάνουν. «Ευτυχώς, αυτή η έκθεση απέδειξε ότι όλα όσα είπαμε τα τελευταία χρόνια, από το 2013, είναι σωστά».

Αποσπάσματα από την συνέντευξη Άσαντ:

# Πρέπει να ξεκινήσουμε με μια απλή ερώτηση: Ποιος δημιούργησε αυτό το πρόβλημα; Γιατί έχετε πρόσφυγες στην Ευρώπη; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι απλή ερώτηση: Εξαιτίας της τρομοκρατίας που υποστηρίζεται από την Ευρώπη – και φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και άλλων – αλλά η Ευρώπη ήταν ο κύριος παράγοντας στη δημιουργία χάους στη Συρία.

# Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη συριακή κοινωνία η κατάσταση είναι πολύ, πολύ καλύτερη, καθώς μάθαμε τόσα πολλά μαθήματα από αυτόν τον πόλεμο και νομίζω ότι το μέλλον της Συρίας είναι πολλά υποσχόμενο. Θα βγούμε από αυτόν τον πόλεμο ισχυρότεροι.

Μιλώντας για την κατάσταση στο έδαφος: Ο συριακός στρατός έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια και έχει απελευθερώσει πολλές περιοχές από τους τρομοκράτες. Εξακολουθεί να υπάρχει το Idleb όπου έχετε την al-Nusra που υποστηρίζεται από τους Τούρκους. Επομένως, όσον αφορά την πολιτική κατάσταση, μπορείτε να πείτε ότι γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, επειδή έχετε πολλούς περισσότερους παίκτες που εμπλέκονται στη συριακή διαμάχη για να την αναγκάσετε να την τραβήξετε και να την μετατρέψετε σε πόλεμο φθοράς.

# Η μεθοδολογία που υιοθετήσαμε όταν θέλαμε να δημιουργήσουμε ας πούμε καλή ατμόσφαιρα – την ονομάσαμε συμφιλίωση, για να ζούμε μαζί και για εκείνους τους ανθρώπους που ζούσαν έξω από τον έλεγχο των κυβερνητικών περιοχών να επιστρέψουν στο νόμο και τα θεσμικά όργανα. 

Έτσι δώσαμε αμνηστία σε οποιονδήποτε, ο οποίος παραιτείται από το οπλοστάσιό του και υπακούει στον νόμο.

Η κατάσταση δεν είναι περίπλοκη σε σχέση με αυτό το ζήτημα, αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε οποιαδήποτε περιοχή, θα δείτε ότι η ζωή επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Το πρόβλημα δεν ήταν οι άνθρωποι να αγωνίζονται μεταξύ τους. Δεν ήταν η δυτική αφήγηση με όσα μπορεί να έχει προσπαθήσει να δείξει – όπως οι Σύροι να αγωνίζονται μεταξύ τους, ή όπως το αποκαλούν «εμφύλιο πόλεμο», το οποίο είναι παραπλανητικό.

Η κατάσταση ήταν ότι οι τρομοκράτες ανέλαβαν τον έλεγχο των περιοχών και την εφαρμογή των κανόνων τους.

 Όταν δεν έχετε αυτούς τους τρομοκράτες, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή και θα ζήσουν ο ένας με τον άλλον. 

Δεν υπήρξε σεχταριστικός πόλεμος, δεν υπήρξε εθνοτικός πόλεμος, δεν υπήρξε πολιτικός πόλεμος. Ήταν τρομοκράτες που υποστήριζαν εξωτερικές δυνάμεις, έχουν χρήματα και εξοπλισμοί και καταλαμβάνουν αυτές τις περιοχές.

# Εκείνες οι περιοχές που βρίσκονταν εκτός ελέγχου της κυβέρνησης διοικούνταν από δύο πράγματα: το χάος, επειδή δεν υπάρχει νόμος, έτσι οι άνθρωποι – ειδικά η νεότερη γενιά – δεν ξέρουν οτιδήποτε για το κράτος και το νόμο και τα θεσμικά όργανα.

Το δεύτερο πράγμα που είναι βαθιά ριζωμένο στα μυαλά, είναι η ιδεολογία, η σκοτεινή ιδεολογία, η ιδεολογία της Wahabi – ISIS ή al-Nusra ή Ahrar al-Cham, ή οποιουδήποτε είδους τέτοιου είδους ισλαμιστικών τρομοκρατικών εξτρεμιστικών ιδεολογιών.

# Για να κατανοήσουμε τον ρωσικό ρόλο, πρέπει να κατανοήσουμε τις ρωσικές αρχές. Για τη Ρωσία, πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο – και η διεθνής τάξη που βασίζεται σε αυτόν τον νόμο – είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και προς το συμφέρον όλων σε όλο τον κόσμο. Έτσι, για αυτούς, υποστηρίζοντας τη Συρία υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι ένα σημείο. Δεύτερον, η εναντίωση των τρομοκρατών είναι προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του υπόλοιπου κόσμου.

Έτσι, η συνύπαρξη με την Τουρκία και η επίτευξη αυτού του συμβιβασμού δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουν την τουρκική εισβολή. Μάλλον ήθελαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο προκειμένου να πείσουν τους Τούρκους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία. 

Δεν υποστηρίζουν τους Τούρκους, δεν λένε «αυτή είναι μια καλή πραγματικότητα, την δεχόμαστε και η Συρία πρέπει να την δεχτεί». 

Όχι, δεν το κάνουν. Αλλά λόγω του αμερικανικού αρνητικού ρόλου και του δυτικού αρνητικού ρόλου όσον αφορά στην Τουρκία και τους Κούρδους, οι Ρώσοι παρενέβησαν, προκειμένου να εξισορροπήσουν αυτόν τον ρόλο, να βελτιώσουν την κατάσταση. 

Με πληροφορίες από: SANA -Information Clearing House
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης