Μεγάλη μάχη δίνει ο Barack Obama με τον Mitt Romney για την πολυπόθητη θέση στον Λευκό Οίκο, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. να βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές, καθώς πλησιάζει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Παρόλο που ο Barack Obama χάνει σε σύνολο ψήφων, συγκεντρώνει περισσότερους εκλέκτορες (251) σε σχέση με τον πολιτικό του αντίπαλοτο 48,1% των ψήφων (31,762,714) και ο Mitt Romney το 50,5% (33,335,368), με τους εκλέκτορες να είναι 244 – 188.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία, με τον Barack Obama να διατηρεί ισχνό προβάδισμα στη Φλόριντα, την ίδια στιγμή που η μάχη για το Οχάιο και τη Βιρτζίνια συνεχίζεται.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι πρόκειται για ένα θρίλερ, με τον Mitt Romney να βρίσκεται μπροστά με περίπου 600 ψήφους. Η ισοπαλία αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για… ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα όπως συνέβη με τις εκλογές του 2000 που ανέδειξαν νικητή τον George W. Bush έναντι του Albert Arnold Al Gore, ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. μετά από τη συνολική καταμέτρηση των ψήφων. Τόσο ο Mitt Romney όσο και ο Barack Obama έχουν ήδη συγκεντρώσει ομάδες νομικών συμβούλων για την αντιμετώπιση ανάλογων ζητημάτων.

Την ίδια στιγμή, ο Barack Obama δείχνει να θεμελιώνει ένα σταθερό προβάδισμα στο Οχάιο, ενώ στη Βιρτζίνια ο Mitt Romney βρίσκεται μπροστά με 51% έναντι 47,5% του πολιτικού του αντιπάλου (77,4%). Ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο περνά μέσα από αυτές τις τρεις πολιτείες, με τον Mitt Romney να επιθυμεί διακαώς την επικράτηση σε αυτές, την ίδια στιγμή που ήδη φαίνεται ότι ο Barack Obama δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει καμία από τις τρεις προκειμένου να παραμείνει στο Οβάλ Γραφείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls του CNN:

  • Νικητής και στο Όρεγκον ο Barack Obama.
  • «Πήρε» την Καλιφόρνια ο Barack Obama και το ίδιο συμβαίνει και με την Αϊόβα.
  • Ο Mitt Romney επικρατεί στην Αριζόνα.
  • Νικητής του Νέου Μεξικού ο Barack Obama.
  • Επικρατεί στο Νιου Χάμσαϊρ ο πρόεδρος των Η.Π.Α., ενώ σύμφωνα με το ABC κερδίζει και τη Μινεσότα ενώ χάνει τη Γιούτα από τον Mitt Romney.
  • Νικητής στη Πενσιλβάνια είναι ο Barack Obama.
  • Η πολιτεία του Μισισσιπί πηγαίνει στον Mitt Romney. Το ίδιο συμβαίνει και με τις α) Λουϊζιάνα β) Νεμπράσκα γ) Βόρεια Ντακότα δ) Νότια Ντακότα ε) Τέξας στ) Κάνσας και ζ) Νεμπράσκα
  • Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. παίρνει τις πολιτείες Νέα Υόρκη και Μίσιγκαν.
  • Ο Barack Obama επικρατεί στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, όπου ο Mitt Romney υπηρέτησε ως κυβερνήτης από το 2003 έως το 2007, ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ η οποία επλήγη πρόσφατα από το πέρασμα της υπερκαταιγίδας «Sandy». Ο κυβερνήτης της συγκεκριμένης πολιτείας είχε επανειλημμένα εκφράσει την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση των ομοσπονδιακών Αρχών στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Νικητής στην Αλαμπάμα προβλέπεται να είναι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.
  • Ο Mitt Romney θα επικρατήσει στο Αρκάνσας και Τεννεσί.
  • O Barack Obama κερδίζει Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Ροντ Άιλαντ, Περιφέρεια της ΚολούμπιαΙλινόις και Κονέκτικατ. Ειδικά στο Μέιν φαίνεται να συγκεντρώνει τα 3/4 των ψήφων.O Mitt Romney φαίνεται να επικρατεί στην πολιτεία της Τζώρτζια. Το ίδιο δείχνει να συμβαίνει σε Αλαμπάμα και Νότια Καρολίνα.
  • Ο Mitt Romney προηγείται στην Ιντιάνα με 55% έναντι 43% του Barack Obama, με τους δύο «μνηστήρες» του Λευκού Οίκου να ισοψηφούν στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα (49%). Το αποτέλεσμα στην Ιντιάνα θεωρείται αναμενόμενο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το αντίστοιχο στο Κεντάκι (προβάδισμα Romney). Η Βιρτζίνια, ιστορικά συντηρητική, ψήφισε υπέρ του προέδρου των Η.Π.Α. στις εκλογές του 2008.
  • Ο Barack Obama επικρατεί στο Βέρμοντ.
  • Στο Οχάιο ο πρόεδρος των Η.Π.Α. προηγείται με 51% έναντι 48% του Mitt Romney. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipso, τα 2/3 των χαμηλού εισοδήματος ψηφοφόρων του Οχάιο επέλεξαν τον Barack Obama ως τον κατάλληλο για το προεδρικό χρίσμα.
  • Στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος ανέφεραν ότι η παράταξη θα κερδίσει τη Δυτική Βιρτζίνια και τη Νότια Καρολίνα.

Νικητές πολιτειών (exit polls CNN)


Romney

Obama

Ιντιάνα (11 εκλέκτορες)

Βέρμοντ (3 εκλέκτορες)

Κεντάκι (8 εκλέκτορες)

Ντελαγούερ (3 εκλέκτορες)

Δυτική Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες)

Ιλινόις (20 εκλέκτορες)

Νότια Καρολίνα (9 εκλέκτορες)

Περιφέρεια της Κολούμπια (3 εκλέκτορες)

Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες)

Μέιν (4 εκλέκτορες)

Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες)

Μέριλαντ (10 εκλέκτορες)

Τζώρτζια (16 εκλέκτορες)

Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες)

Τεννεσί (11 εκλέκτορες)              

Νιου Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες)

Λουϊζιάνα    (8 εκλέκτορες)

Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες)

Νεμπράσκα (5 εκλέκτορες)

Μίτσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Τέξας (38 εκλέκτορες)

Νέα Υόρκη (29 εκλέκτορες)

Κάνσας (6 εκλέκτορες)

Ροντ Άιλαντ (4 εκλέκτορες)

Μισισίπι ( 6 εκλέκτορες)              

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Αρκάνσας (6 εκλέκτορες)

Νιου Χάμσαϊρ (3 εκλέκτορες)

Βόρεια Ντακότα (3 εκλέκτορες)

Μινεσότα (10 εκλέκτορες)

Νότια Ντακότα (3 εκλέκτορες)

Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες)

Γουαϊόμινγκ (3 εκλέκτορες) 

Νέο Μεξικό (5 εκλέκτορες)

Μοντάνα (3 εκλέκτορες)              

Αϊόβα

Γιούτα (6 εκλέκτορες) 

Καλιφόρνια
Αριζόνα (11 εκλέκτορες)

 

Εκλέκτορες (exit polls CNN)

Romney: 178
Οbama: 244

(Ο χάρτης με τα χρώματα των νικητών:
  – Με μπλε: Barack Obama
  – Με κόκκινο: Mitt Romney)


(Ο πολιτικός χάρτης των Η.Π.Α. με τις πολιτείες)

Στους ρυθμούς των αμερικανικών εκλογών κινείται και το… «Μεγάλο Μήλο», με το «Empire State Building» να φωτίζεται στα χρώματα των δύο αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όποιος από τους δύο αντιπάλους φθάσει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων τότε η κορυφή του κτηρίου θα πάρει και το ανάλογο χρώμα.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις πολιτείες και το σύνολο των εκλεκτόρων που προκύπτουν από κάθε μία.

 Πολιτεία (εκλέκτορες)  Exit poll Αποτέλεσμα 
 Florida (29)  Obama:  Obama: 50% (90% των ψήφων)
 Romney:  Romney:49%
 Pennsylvania (20) O:52%  O: 54% (68% των ψήφων)
R:47%  R: 45%
 Ohio (18) O: 51%  O:50% (66% των ψήφων)
R: 48%  R:48%
 North Carolina (15) Ο: 49% Ο: 51%
R: 49% R: 43%
 Virginia (13) Ο: 57% Ο: 51%
R: 40% R: 48%
 Wisconsin (10)    
   
 Colorado (9) Ο: 48% O: 51%
R: 48% R: 47%
 Iowa (6) Ο: 52% Ο: 59%
R: 46% R: 40%
 Nevada (6) Ο: 51%  
R: 45%  
 New Hampshire (4) Ο: 50%  Ο: 52% (38% των ψήφων)
R: 48%  R: 47%
 Alabama (9)    
   
 Alaska (3)    
   
 Arizona (11)   Ο: 42%
  R: 56%
 Arkansas (6)    
   
 California (55)    
   
 Connecticut (7)    
   
 Delaware (3)    
   
 District of Columbia (3)    
   
 Georgia (16)  Ο: 32%  
 R: 67%  
 Hawaii (4)    
   
 Idaho (4)    
   
 Illinois (20)    
   
 Indiana (11) Ο: 55%  
R: 43%  
 Kansas (6)    
   
 Kentucky (8)    
   
 Louisiana (8)    
   
 Maine (4)    Ο: 58% (28% των ψήφων)
   R: 39%
 Maryland (10)    
   
 Massachusetts (11)    
   
 Michigan (16)    
   
 Minnesota (10)    
   
 Mississippi (6)    
   
 Missouri (10)  Ο: 53%  
 R: 44%  
 Montana (3)  Ο: 43%  
 R: 53%  
 Nebraska (5)    
   
 New Jersey (14)  Ο: 53%  
 R: 45%  
 New Mexico (5)  Ο: 52% Ο: 54%
 R: 42% R: 34%
 New York (29)    O: 54% (23% των ψήφων)
   R: 44%
 North Dakota (3)    
   
 Oklahoma (7)    
   
 Oregon (7)  Ο: 52%  
 R: 45%  
 Rhode Island (4)    
   
 South Carolina (9)    
   
 South Dakota (3)    
   
 Tennessee (11)    
   
 Texas (38)    
   
 Utah (6)    
   
 Vermont (3)  
   
 Washington (12)    
   
 West Virginia (5)    
   
 Wyoming (3)    
   

Οι πρώτες κάλπες έκλεισαν στο Κεντάκι και την Ιντιάνα στις 18.00 το απόγευμα, τοπική ώρα Η.Π.Α. (01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με τον νικητή να ανακοινώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 06:00 ώρα Ελλάδος (στις δυτικές πολιτείες). Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι πρώτες προβλέψεις για τον τελικό νικητή αναμένεται να γίνουν μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων σε Βιρτζίνια, Φλόριντα και Οχάιο (03.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Εφόσον η διαφορά ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δεν είναι μεγάλη, τότε οι ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν. Ειδικά για το Οχάιο το ψυχολογικό όριο των 20.000 ψήφων θεωρείται «κομβικό» για τη γνωστοποίηση εκτιμήσεων του τελικού αποτελέσματος. Λίγο μετά τις 02.10 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) το CNN μετέδωσε ότι είναι πολύ πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να χάσουν την πολιτεία – «τοτέμ» ακόμα και πέντε μονάδες διαφορά, ωστόσο τα πάντα παραμένουν ρευστά όσο εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία.

Νωρίτερα, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι λίγο μετά τις 00.30 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, ότι στο μικροσκοπικό χωριό του Ντίξβιλ Νοτσ στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων δείχνουν τον Barack Obama να κερδίζει με πέντε ψήφους έναντι του Mitt Romney.

Περισσότεροι από 30 εκατ. ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν το επίσημο άνοιγμα των εκλογικών κέντρων την Τρίτη, περίπου το 1/4 των Αμερικανών πολιτών που ψήφισαν το 2008 (130 εκατ. ψηφοφόροι). Ύστερα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία η οποία κόστισε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί μια μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στον Barack Obama και τον Mitt Romney, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο όμως εντάσσεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (3%).

Η… βαρύτητα των εκλεκτόρων

Μαγικός αριθμός για την είσοδο τον Λευκό Οίκο θεωρούνται οι 270 εκλέκτορες, με τη «βαρύτητα» της κάθε πολιτείας να κρίνεται από τον αριθμό των περιφερειών που εξασφαλίζει η κάθε πολιτική παράταξη στο Κογκρέσο, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των εκλεκτόρων. Ο Barack Obama βασίζεται σε τουλάχιστον 243 «σίγουρες» ψήφους, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια με τις 55 εκλεκτορικές ψήφους, την ίδια στιγμή που ο Mitt Romney βάζει το «χέρι του στη φωτιά» για 206 ψήφους.

Εξαιρετικά «κρίσιμες» πολιτείες για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θεωρούνται οι:

  • Οχάιο
  • Φλόριντα
  • Ουισκόνσιν
  • Βιρτζίνια και
  • Νιού Χαμσάιρ

Ο νικητής κάθε πολιτείας παίρνει και όλους τους εκλέκτορες γι αυτό το σημαντικό στην εκλογική διαδικασία είναι η εξασφάλιση όσο τον δυνατόν περισσότερο εκλεκτόρων και όχι η επικράτηση επί του συνόλου των ψήφων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως εφόσον ο Barack Obama επικρατήσει στο Οχάιο θα αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητές του να είναι αυτός που θα κερδίσει στο τέλος την εκλογική διαδικασία, καθώς ακόμα κι αν δεν συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους θα μπορέσει να κερδίσει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Η προϊστορία έχει δείξει μέχρι στιγμής πως κανένας Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έγινε πρόεδρος χωρίς να έχει κερδίσει στο Οχάιο. Το 2004, η οριακή επικράτηση εκεί του George W. Bush του έδωσε τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων που χρειαζόταν απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο, John Κerry. 

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του «παιχνιδιού με τους εκλέκτορες» αποτελούν οι εκλογές του 2000 όταν ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών, Albert Arnold Al Gore, είχε συγκεντρώσει περίπου 500.000 περισσότερους ψήφους, ωστόσο έχασε την εκλογική μάχη από τον George W. Bush, ο οποίος εξασφάλισε περισσότερους εκλέκτορες. Οι 270 εκλέκτορες είναι ο μαγικός αριθμός για το κάθε επιτελείο καθώς αυτός είναι που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με παναμερικανική δημοσκόπηση του CNN όσον αφορά στο πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα:

  • το 60% των ψηφοφόρων απάντησε η οικονομία
  • το 15% εστιάστηκε στο δημόσιο έλλειμμα και 
  • το 17% στο Σύστημα Υγείας
ενώ όσον αφορά στο σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του υποψήφιου προέδρου:

  • το 29% ανέφερε «το όραμα του για το μέλλον»
  • το 28% την «ύπαρξη κοινών αξιών με τους πολίτες»
  • το 20% «να νοιάζεται για τον λαό» και
  • το 19% την «ισχυρή ηγεσία»

Παράλληλα, το 52% απάντησε ότι ο Barack Obama φαίνεται να επιδιώκει μεγαλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες (44% ο Romney), την ίδια στιγμή που το 51% πιστεύει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση στην οικονομία (47% ο πρόεδρος των Η.Π.Α.).

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια μάχη η οποία θα διεξαχθεί σώμα με σώμα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον πρόεδρο των Η.Π.Α. μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (+3%). Η μείωση του δημοσίου ελλείμματος, η ανεργία και ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, το σύστημα Υγείας και το Εκπαιδευτικό αποτελούν τις «καυτές» πατάτες που καλείται να διαχειριστεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών. Ειδικά για το σύστημα Υγείας, παναμερικανική δημοσκόπηση έδειξε πως το 45% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη ανάκληση ή στη μερική του «Obamacare», την ίδια στιγμή που το 47% πιστεύει ότι το νομοσχέδιο είναι καλό και θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.

Ο Barack Obama βρίσκεται πλέον στο Σικάγο όπου έπαιξε καλαθοσφαίριση και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ψηφοφόρους της πολιτικής παράταξης προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την υποστήριξή τους, την ίδια στιγμή που ο Mitt Romney συνέχιζε να έχει «face to face» επαφές με υποψηφίους στις πολιτείες του Οχάιο και της Πενσιλβάνια.

Δείτε το video με τον Barack Obama να συνομιλεί με ψηφοφόρους…

Η επικράτηση στο Οχάιο (μικρογραφία της αμερικανικής κοινωνίας) θεωρείται κομβική και για τους δύο «μνηστήρες» του Λευκού Οίκου, στοιχείο που επεσήμανε και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, ο οποίος ταξίδεψε με αεροπλάνο μέχρι το Κλίβελαντ. Ο Joe Biden άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην πόλη Γκρίνβιλ του Ντέλαγουερ.

Ο Barack Obama έχει τη στήριξη αρκετών διασημοτήτων από τον χώρο της μουσικής μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Bob Dylan.

Ο διάσημος μουσικός τόνισε ότι ο «Barack Obama θα επικρατήσει με άνεση», σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Miami Herald». Τη συγκεκριμένη πρόβλεψη την έκανε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τραγούδι «Blowin’ in the Wind» το βράδυ της Δευτέρας στο Ουισκόνσιν.

«Μην πιστεύετε τα media. Νομίζω πως η επικράτηση του θα είναι άνετη», σημείωσε.

Δείτε το video…

Αισιοδοξία στα επιτελεία των υποψηφίων

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στα δύο επιτελεία των προεδρικών υποψηφίων για το τελικό αποτέλεσμα.

Με τη σύζυγό του, Michelle, στο πλευρό του, ο Barack Obama πραγματοποίησε μια σύντομη περιοδεία στα προεκλογικά κέντρα στο Σικάγο, προκειμένου να ευχαριστήσει τους εθελοντές αλλά και να παρακολουθήσει από εκεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις των σημερινών εκλογών. Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. μοιράστηκε φωτογραφίες με τους υποστηρικτές του από την επίσκεψή του σε εκλογικό κέντρο της πόλης, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.


(Ο Barack Obama σε εκλογικό κέντρο του Σικάγο)

Παράλληλα, σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα έχει μια “καλή βραδιά”», ενώ δεν παρέλειψε να συνεχάρη τον πολιτικό του αντίπαλο, Mitt Romney, για τη «δυναμική προεκλογική του εκστρατεία».

«Θα ήθελα να εκφράσω στον κυβερνήτη Romney τα συγχαρητήριά μου για τη δυναμική του εκστρατεία. Γνωρίζω πως οι υποστηρικτές του είναι εξίσου προσηλωμένοι, εξίσου ενθουσιώδεις και εργάζονται εξίσου σκληρά και σήμερα. Έχουμε εμπιστοσύνη πως διαθέτουμε τις ικανές ψήφους για να κερδίσουμε, όμως όλα στο τέλος θα εξαρτηθούν από το πόσες από αυτές τις ψήφους καταλήξουν στις κάλπες», σημείωσε.

«Αναμένω ότι θα έχουμε μία καλή βραδιά, αλλά ό,τι κι εάν συμβεί, θα ήθελα να εκφράσω το πόσο εκτιμώ όλους όσους με υποστήριξαν, όλους όσους εργάσθηκαν για λογαριασμό μου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εμφανίστηκε «πολύ αισιόδοξος» για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, κατά την επίσκεψή του σε γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας στην «κρίσιμη» πολιτεία του Οχάιο. Το τελευταίο θεωρείται η πολιτεία-τοτέμ των Ρεπουμπλικάνων καθώς κανένας υποψήφιος δεν επικράτησε στις προεδρικές εκλογές χωρίς να έχει νικήσει στο συγκεκριμένο τμήμα των Η.Π.Α..

«Είμαι πολύ αισιόδοξος, όχι μόνο για τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και για το μέλλον της Αμερικής. Έχω ενθαρρυνθεί από το πνεύμα των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα, τον ενθουσιασμό, τη στήριξη και την ενέργειά τους», τόνισε, έχοντας δίπλα του τον γιο του, Tagg και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Paul Ryan.

«Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο για να αλλάξουμε την Αμερική. Ανυπομονώ να βρεθώ στο αύριο, γιατί αύριο αρχίζουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

 Πολιτεία (εκλέκτορες)  Exit poll Αποτέλεσμα 
 Florida (29)  Obama:  Obama:
 Romney:   Romney:
 Pennsylvania (20)  O:  O:
 R:  R:
 Ohio (18)  O:  O:
 R:  R:
 North Carolina (15)    
   
 Virginia (13)    
   
 Wisconsin (10)    
   
 Colorado (9)    
   
 Iowa (6)    
   
 Nevada (6)    
   
 New Hampshire (4)    
   
 Alabama (9)    
   
 Alaska (3)    
   
 Arizona (11)    
   
 Arkansas (6)    
   
 California (55)    
   
 Connecticut (7)    
   
 Delaware (3)    
   
 District of Columbia (3)     
   
 Georgia (16)    
   
 Hawaii (4)    
   
 Idaho (4)    
   
 Illinois (20)    
   
 Indiana (11)    
   
 Kansas (6)    
   
 Kentucky (8)    
   
 Louisiana (8)    
   
 Maine (4)    
   
 Maryland (10)    
   
 Massachusetts (11)    
   
 Michigan (16)    
   
 Minnesota (10)    
   
 Mississippi (6)    
   
 Missouri (10)    
   
 Montana (3)    
   
 Nebraska (5)    
   
 New Jersey (14)    
   
 New Mexico (5)    
   
 New York (29)    
   
 North Dakota (3)    
   
 Oklahoma (7)    
   
 Oregon (7)    
   
 Rhode Island (4)    
   
 South Carolina (9)    
   
 South Dakota (3)    
   
 Tennessee (11)    
   
 Texas (38)    
   
 Utah (6)    
   
 Vermont (3)    
   
 Washington (12)    
   
 West Virginia (5)    
   
 Wyoming (3)    
   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης