Η αντικατάσταση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον Διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο, ο οποίος στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ονομάστηκε από το πρακτορείο Bloomberg ως «ο αντι-Τίλερσον», μπορεί να μην είναι προς όφελος της Τουρκίας, γράφει η τουρκική Ahval.

«Ο Πομπέο έχει μία σχετικά σκληρή προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, η οποία κινείται με απόλυτα μεγέθη στο άσπρο και στο μαύρο, και αυτός είναι επίσης ο τρόπος που ο Ντόναλντ Τραμπ προσλαμβάνει τον κόσμο», σχολιάζει, σκιαγραφώντας τον Πομπέο ο Ίλαν Γκόλντενμπεργκ, ανώτερο στέλεχος στο Κέντρο για μία Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Πομπέο κατέστη αγαπητός στον Τραμπ». Φαντάζει επίσης εξαιρετικά απίθανο να τοποθετεί την Τουρκία και την κυβέρνησή της στο «λευκό στρατόπεδο». 

Στην πραγματικότητα η αντίδραση του Πομπέο στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 ήταν να μιλήσει υποτιμητικά για την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς την ως «μία απολυταρχική ισλαμιστική δικτατορία».

Σε ανάρτησή του στο Twitter από εκείνη την περίοδο, ο Μάικ Πομπέο αναφέρει σχετικά: «Η κυβέρνηση του Ιράν είναι τόσο δημοκρατική όσο περίπου και αυτή του Ερντογάν – και οι δύο είναι απολυταρχικές ισλαμιστικές δικτατορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) άλλωστε έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν οπαδός του «Tea Party» (Κίνημα του Τσαγιού), το οποίο είναι ένα λαϊκό πολιτικό κίνημα, υπερσυντηρητικό και φιλελεύθερο.

Tea Party: Taxed Enough Already (Αρκετά Φορολογημένοι Ήδη)

Το προφίλ του Πομπέο, σύμφωνα με το Bloomberg συνοψίζεται στο ότι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι: «Αποφασιστικός, μαχητικός και πιστός». Όλα αυτά τα γνωρίσματα θα μπορούσαν να τον κάνουν προσφιλή και να τον φέρουν κοντά στο παρόμοιο στυλ που έχει ο Ερντογάν ή αλλιώς να βοηθήσουν να αναπτυχθεί ένας – όχι και τόσο – διπλωματικός τρόπος απώθησης και απόκρουσης της στόχευσης του Ερντογάν εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει τον Μάικ Πομπέο να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν επ’ ονόματί του τον Φλεβάρη του 2017, χωρίς να προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Το ερώτημα που προκύπτει από τη σημερινή αποπομπή Τίλερσον έχει να κάνει με την 19η Μαρτίου, που είναι και η ημερομηνία κλειδί, αφού έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του πρώην υπουργού με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθεί και να εκπονηθεί ο οδικός χάρτης για την απομάκρυνση των Κούρδων από τη Μάνμπιτζ της Συρίας. Εύλογη είναι η απορία αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή θα ακυρωθεί. Αλλά κυρίως ποια θα είναι τα αποτελέσματά της.

Πηγή: Ahval

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης