Όλα τα άστρα δεν είναι σφαιρικά σαν τον Ήλιο. Μερικά μοιάζουν με… κολοκύθες, όπως ανακοίνωσαν αστρονόμοι της NASA, που ανακάλυψαν 18 γιγάντια άστρα με σχήμα που θυμίζει το εν λόγω λαχανικό, με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων Kepler και Swift.

Τα άστρα αυτά παράγουν ισχυρές ακτίνες-Χ και περιστρέφονται τόσο γρήγορα που έχουν συμπιεστεί στους πόλους τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν σχήμα κολοκύθας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ο Ήλιος χρειάζεται σχεδόν έναν μήνα για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, τα εν λόγω άστρα περιστρέφονται μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Η πιο ακραία περίπτωση είναι ένα πορτοκαλί άστρο-γίγαντας, το Ksw 71, που είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο σε μέγεθος από τον Ήλιο και παρόλα αυτά περιστρέφεται σε πεντέμισι μόνο μέρες γύρω από τον εαυτό του, ενώ παράγει 4.000 φορές πιο ισχυρές ακτίνες-Χ από το δικό μας άστρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στιβ Χάουελ του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal» εκτιμούν ότι τέτοια άστρα-κολοκύθες προκύπτουν αρχικά από δύο γειτονικά άστρα στο ίδιο αστρικό σύστημα, τα οποία κάποια στιγμή συγχωνεύθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά τα άστρα στο μέλλον θα μετατραπούν σε ακόμη μεγαλύτερους ερυθρούς γίγαντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης