Την αποστολή αξιωματούχων του Ο.Η.Ε. στο έδαφός της Ιορδανίας, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εκεί λόγω της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων, ζήτησαν τη Μ. Πέμπτη οι Αρχές του ασιατικού κράτους, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο δεν έτυχε ανταπόκρισης, προκαλώντας την «έκρηξη» του Ιορδανού πρέσβη στα κεντρικά της Νέας Υόρκης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τη διεθνή βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι «η εισροή προσφύγων στην Ιορδανία αποτελεί μια απειλή για τη σταθερότητα της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο πρέσβης του Τόγκο ανέφερε πως τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέτασαν το ενδεχόμενο αποστολής μιας αντιπροσωπείας στους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ένα κοινό σημείο αναφοράς. Πηγές που επικαλείται το AFP υποστηρίζουν πως η Ρωσία ζήτησε η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία να μεταβεί και σε ανάλογες εγκαταστάσεις στον Λίβανο και την Τουρκία, χωρίς όμως να λάβει ξεκάθαρη απάντηση.

Συνεχείς οι μετακινήσεις από και προς την Ιορδανία

Εκτιμάται πως στο έδαφος της Ιορδανίας φιλοξενούνται περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες, με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. να ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν στο 1,2 εκατ. στα τέλη του 2013. Μόνο τον Απρίλιο περίπου 50.000 πέρασαν τα σύνορα με την Ιορδανία, προκειμένου να γλυτώσουν από τα δεινά του πολέμου, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη γειτονική Συρία ο βασιλιάς της Ιορδανίας έδωσε εντολή για αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα για αύξηση της οικονομικής βοήθειας. Οι καταγγελίες για ελλείψεις σε βασική είδη τροφίμων, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι συνεχείς, με αρκετούς πρόσφυγες να ακολουθούν τον δρόμο επιστροφής ύστερα από λίγες ημέρες παραμονής στους καταυλισμούς, καθώς ζουν κάτω από «απάνθρωπες συνθήκες» χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο καταυλισμός του Ζαατάρι στο βόρειο τμήμα της Ιορδανίας, όπου περισσότεροι από 45.000 Σύροι επέστρεψαν πίσω στη χώρα τους κατά τους τελευταίους 9 μήνες. Τις εγκαταστάσεις είχε επισκεφτεί στα τέλη του 2012 ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, μοιράζοντας υποσχέσεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ωστόσο, από τότε ελάχιστα έχουν γίνει με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από τους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:
Επίσκεψη Ban Ki-moon σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ιορδανία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012, 04:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης