Βόμβα μεγατόνων έριξε ο ιδρυτής των Wikileaks, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο τα τελευταία δύο χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC, ο Τζούλιαν Ασάνζ ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ότι είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει το κτήριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της πρεσβείας του Ισημερινού, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο ίδιος, πάντως, δεν διευκρίνισε το πότε θα αναχωρήσει από την πρεσβεία στο Λονδίνο. Αναφορές σε βρετανικά περιοδικά λένε πως ο Τζ. Ασάνζ υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια πάθηση των πνευμόνων, με την απομόνωσή του στην πρεσβεία του Ισημερινού να έχει επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του. Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο, ο οποίος καθόταν δίπλα του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να του προσφέρει κάθε δυνατή προστασία.

Εις βάρος του 43χρονου ιδρυτή των Wikileaks εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία, όπου καταζητείται για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας πως πίσω από την υπόθεση βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που προσπαθούν να τον συλλάβουν μετά τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων φακέλων των αμερικανικών Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με τους πολέμους σε Ιράκ-Αφγανιστάν. Μάλιστα, είχε ζητήσει να καταθέσει στην πρεσβεία του Ισημερινού για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό τον Αύγουστο του 2012 και έχει επισημάνει κατά καιρούς ότι ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία θα συνοδευτεί από αντίστοιχη στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης στη Σουηδία

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο, Σουηδός δικαστής διατήρησε σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος -όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα- καταζητείται από εισαγγελείς της ευρωπαϊκής χώρας, που θέλουν να τον ανακρίνουν για δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών.

Οι Σουηδοί δικαστικοί λειτουργοί ερευνούν τις καταγγελίες που έχουν κάνει δύο πρώην εθελόντριες του WikiLeaks, σύμφωνα με τις οποίες ο 44χρονος ιδρυτής του ιστοτόπου τούς είχε επιτεθεί σεξουαλικά. Η νομική μάχη εναντίον της έκδοσής του στη Σουηδία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2010. Οι Αρχές των ΗΠΑ θέλουν να δικάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων και διαβαθμισμένων δημοσίων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία.

Σύμφωνα με το βρετανικό Skynews, η έκδοσή του μπορεί να γίνει μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από τη σύλληψή του. Νομικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν ότι ενδεχόμενη τεκμηρίωση ιατρικών προβλημάτων θα οδηγήσει στη μεταφορά του Τζούλιαν Ασάνζ σε νοσοκομείο, όπου και θα παραμείνει φρουρούμενος μέχρι την ολοκλήρωση της νοσηλείας του.

Κατά καιρούς ο ιδρυτής των Wikileaks έχει προχωρήσει σε συνεντεύξεις Τύπου αναφορικά με τον «κρυφό» ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και τα γεωπολιτικά παιχνίδια ανά τον κόσμο. Η κριτική του προς την Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, με αρκετούς εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής να ασκούν πιέσεις στον Μπαράκ Ομπάμα για τη σύλληψη και την έκδοση του Τζ. Ασάνζ σε αμερικανικό έδαφος.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Πυρά Assange κατά του Hollywood, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013, 06:16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης