Βελγικά διαβατήρια θα πρέπει να δοθούν στους Βρετανούς εργαζομένους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες μετά το Brexit, εάν το θέλουν και οι ίδιοι, δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του Βελγίου.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ, του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχολεί σχεδόν 1.000 Βρετανούς που θα χάσουν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση τον επόμενο Μάρτιο, έκανε απευθείας έκκληση στον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επαινώντας την γενναιοδωρία του Βελγίου στη φιλοξενία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στους φόβους που επικρατούν μεταξύ των δικών του υπαλλήλων ότι ίσως χάσουν τις θέσεις εργασίας και την καριέρα τους μετά το Brexit. Δήλωσε, απευθυνόμενος στον Βέλγο πρωθυπουργό: «Θα ήθελα επίσης οι βελγικές αρχές να επιδείξουν την ίδια γενναιοδωρία σε ό,τι αφορά τη χορήγηση βελγικής υπηκοότητας σε Βρετανούς αξιωματούχους που βρίσκονται εδώ στις Βρυξέλλες».

«Το αξίζουν. Αλλά, καθώς γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι κάποιες φορές εξαιρετικά γενναιόδωρος, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα λάβουν υπόψη τις επιθυμίες και τα σχόλιά μας» είπε.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον περασμένο μήνα τους Βρετανούς υπαλλήλους ότι δεν θα απολυθούν όταν πλέον θα πάψουν να πληρούν ένα βασικό κριτήριο για μια θέση εργασίας στην ΕΕ, το να είναι, δηλαδή, πολίτες της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βέλγιο μπορεί να χορηγεί υπηκοότητα σε άτομα που ζουν στη χώρα για πέντε χρόνια. Αλλά κάποιοι Βρετανοί, που έχουν ζήσει στις Βρυξέλλες για χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, είδαν τις αιτήσεις του να απορρίπτονται με την αιτιολογία ότι ως προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πληρούν τις βελγικές προϋποθέσεις διαμονής, διότι τελούν σε ένα σχεδόν διπλωματικό καθεστώς έξω από το εγχώριο φορολογικό σύστημα.

Η απάντηση που έδωσε ο Μισέλ – ο πιο τελευταίος από μια σειρά ηγετών της ΕΕ που μίλησαν στο κοινοβούλιο αναφορικά με το όραμά τους για το μέλλον της Ένωσης μετά το Brexit – ήταν συγκρατημένη. Ο Βέλγος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει «αντιφατική νομολογία» στο θέμα αυτό στο Βέλγιο, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του το εξετάζει.

Λιγότερο ευγενική ήταν ωστόσο η αντίδραση του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ, του οποίου το κόμμα UKIP ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ του Brexit. Ο Φάρατζ προέβλεψε ότι η ΕΕ θα διαλυθεί περαιτέρω – και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στο Βέλγιο, του οποίου οι γαλλόφωνοι και οι ολλανδόφωνοι, όπως είπε, «απεχθάνονται έντονα αλλήλους». Σε μια προφανή αναφορά στην πολιτική αναταραχή στη Βρετανία για το Brexit και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των συνιστωσών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Σαρλ Μισέλ ανταπάντησε ότι δεν δέχεται μαθήματα από τον Φάρατζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης