Στην Αττάλεια της Τουρκίας έφτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Τους δύο υπουργούς υποδέχθηκε ο ως οικοδεσπότης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τριμερείς συνομιλίες.

«Η συνάντηση ξεκίνησε», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις

Νωρίτερα, υπήρξαν διμερείς συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Φωτογραφίες από τις διμερείς συναντήσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αναρτήσεις του στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διμερής συνάντηση με την Ουκρανία

 

Η διμερής συνάντηση με τη Ρωσία

 

Τι περιμένουμε από τη συνάντηση

«Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην Τουρκία αντί για αλλού», επισήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η Τουρκία ελπίζει πάνω απ’ όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Spectator, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας θα συζητήσουν το ζήτημα της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι πολύ τεταμένη.

Αυτό γιατί ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας πρόσφατα στο CNN, χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Βέβαια, τις προηγούμενες ημέρες, όταν «στρωνόταν το χαλί» για αυτή τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποστήριζε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες». «Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε, προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», προσέθετε και συνέχιζε πως, εάν ο Ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει: την αλήθεια».

Αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις

«Κάθε προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε κάποια άμεση επιτυχία» στις διαπραγματεύσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Foreign Policy Research Institute.

«Για να καταλήξουν σε συμφωνία, τα δύο μέρη θα χρειαστεί να κάνουν οδυνηρούς συμβιβασμούς», προειδοποιεί ο Μπερκ Έσεν, του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.

Ο κ. Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι μπόρεσε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση «σε ουδέτερο έδαφος», σημειώνει ο Σονέρ Καγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute, αν και ομολογεί πως θα του προκαλούσε «αληθινή έκπληξη» εάν επιτυγχανόταν οποιαδήποτε συμφωνία στην Αττάλεια. Υπενθύμισε πως και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν.

Η στάση της Άγκυρας

Η Άγκυρα από το ξέσπασμα της κρίσης τηρεί πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη και κατάφερε να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε το Κίεβο ούτε τη Μόσχα» και δεν «υπαναχωρούμε όσον αφορά τα συμφέροντα της Τουρκίας», συνόψιζε ο κ. Ερντογάν τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καταγγέλλοντας την ίδια ώρα την «απαράδεκτη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει, όπως οι δυτικές χώρες, κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ διατηρεί ανοικτές τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς.

«Αυτή η ενεργή ουδετερότητα επέτρεψε η Τουρκία να βρεθεί στο επίκεντρο του διπλωματικού παιχνιδιού», εκτιμά ο Μπερκ Έσεν. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης, πρόκειται «για μείζονα διπλωματική επιτυχία» της τουρκικής κυβέρνησης, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση πέρασαν πολλές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, πάντα σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή.

Τι ακολουθεί στο πρόγραμμα

Οι δύο υπουργοί αργότερα θα συναντηθούν με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), εν όψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενημέρωσε μέσω Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ακολούθως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης