Τον Μπόρις Τζόνσον περιμένουν να υποδεχθούν οι 600 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας διέκοψε την παραμονή του στη Νέα Υόρκη μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία 11 δικαστές, ομόφωνα, έκριναν την αναστολή των εργασιών της Βουλής για πέντε εβδομάδες παράνομη.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κατηγορείται ότι παραπλάνησε τη βασίλισσα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη φίμωση των βουλευτών, σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τον Μπόρις Τζόνσον, με την αντιπολίτευση να τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη από τους εκπροσώπους των Βρετανών ψηφοφόρων.

Ο ίδιος δήλωσε πως αποδέχεται την ετυμηγορία του δικαστηρίου, την οποία, ωστόσο, αποκάλεσε αυθαίρετη.

Τα επόμενα βήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα απ’ αυτό, δύο λύσεις απομένουν στον πολλαπλά ταπεινωμένο πρωθυπουργό: είτε να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές είτε στο μικρό διάστημα που απομένει έως την 31η Οκτωβρίου να συνάψει νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα τρίμηνη παράταση από τις Βρυξέλλες.

Με βάση τον νόμο που ψήφισε η πλειοψηφία των βουλευτών πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου την 9η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει λύση στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε. Σε αντίθετη περίπτωση, το κοινοβούλιο αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Και ενώ οι οπαδοί του σκληρού Brexit ωρύονται για το «συνταγματικό πραξικόπημα» πολλοί συντηρητικοί βουλευτές καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να απολύσει πάραυτα την ομάδα των συμβούλων του, με επικεφαλής τον διαβόητο Ντόμινικ Κάμινγκς, εμπνευστή της επιθετικής στάσης που τηρεί εξ αρχής. Μια αποτυχημένη, όπως αποδεικνύεται, στρατηγική που έχει φθάσει το κυβερνών κόμμα στο έσχατο σημείο της ανυποληψίας.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης