Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα, στην Αρμενία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020.

Η πολιτική κρίση που υπέβοσκε μετά την ταπεινωτική ήττα του Νοεμβρίου απέναντι στον «ορκισμένο εχθρό», το Αζερμπαϊτζάν, ξέσπασε την Πέμπτη, όταν το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο Πασινιάν από την πλευρά του έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος και σχεδόν 20.000 υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, οργάνωσε μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι. Οι συγκεντρωμένοι έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο, προειδοποιώντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή, αφού κατασκήνωσαν για τη νύχτα στους δρόμους, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έκαναν πορεία κρατώντας αρμενικές σημαίες και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

«Ο λαός πρέπει να κατέβει στον δρόμο και να εκφράσει τη βούλησή του για να αποφύγουμε ένα λουτρό αίματος και την κρίση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Βαζγκέν Μανουκιάν, τον οποίο η αντιπολίτευση θα ήθελε να δει και πάλι στην πρωθυπουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν αρχικά στην έδρα της προεδρίας και κατόπιν έφτασαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Γύρω στις 19.30, τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδας) περίπου 2.000 από αυτούς παρέμεναν έξω από το Κοινοβούλιο και ορισμένοι δήλωναν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί για δεύτερη νύχτα.

Ο Πασινιάν δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει «διαβουλεύσεις» με την αντιπολίτευση για να αποκλιμακωθεί η ένταση, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι όσοι παραβούν τον νόμο θα συλληφθούν. Ένα από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ο Γκεγάμ Μανουκιάν, είπε σήμερα ότι θα μιλήσει με τον Πασινιάν μόνο αν παραιτηθεί.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε τους υποστηρικτές του Πασινιάν και της αντιπολίτευσης να ξεκινήσουν διάλογο για «να διαφυλάξουν τη δημοκρατία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης