Εντυπωσιακά είναι τα ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας στην Αρκτική, που στόχο έχουν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύμπλεγμα των Νέων Σιβηρικών Νησιών στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου γεωγραφικού τμήματος της ρωσικής επικράτειας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να προχωρήσει στη λειτουργία νέας ναυτικής βάσης. Υπενθυμίζεται πως στο νησί Κότενλι, το μεγαλύτερο από τα Νέα Σιβηρικά Νησιά, λειτουργούσε σοβιετική στρατιωτική βάση και ερευνητικός σταθμός από το 1933 έως το 1993, οπότε και η εγκατάσταση εγκαταλείφθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις στρατιωτικές ασκήσεις υπήρξε σύμπραξη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, με χρήση -μεταξύ άλλων- υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων για την κατάρριψη αεροπλάνων και την καταστροφή εχθρικών πλοίων.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση σε μια περίοδο κατά την οποία οι διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ διέρχονται τη σοβαρότερη κρίση από την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου». Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα θέσει αξιώσεις στην Αρκτική, υπογραμμίζοντας πως μεγάλα τμήματα του συγκεκριμένου θαλάσσιου χώρου εντάσσονται στη ρωσική υφαλοκρηπίδα. Οι διεκδικήσεις της Μόσχας προσκρούουν στις αντίστοιχες της Δανίας (ελέω Γροιλανδίας), της Νορβηγίας, του Καναδά και των ΗΠΑ σε μια περιοχή η οποία θεωρείται πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Βαλλιστικό… μήνυμα σε ΗΠΑ-ΕΕ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014, 14:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης