Εξήντα τοις εκατό των υπόγειων υδάτων στη λεκάνη του ποταμού Ινδού και του Γάγγη – απαραίτητη για τη ζωή πάνω από 750 εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη- είναι «πολύ» μολυσμένα και κακώς χρησιμοποιούνται για πόση αλλά ακόμη και άρδευση, αναφέρει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 2 / 3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπό την «πίεση της πρόσβασης σε καθαρά ύδατα» από το 2025 κι έπειτα, λόγω των συνθηκών και των απροσεξιών μας, μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόγεια λίμνη της τεράστιας λεκάνης «Indo-Gangetic», το όνομα της οποίας έχει δοθεί από τους ποταμούς Ινδό και Γάγγη, είναι μολυσμένη και ακατάλληλη για χρήση, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων που δημοσίευσε την έρευνά της, στο περιοδικό «Nature Geoscience».

«Μέσα στο 60 τοις εκατό του υδροφορέα υπάρχουν διαπερατά πετρώματα που μπορεί να περιέχουν και να μεταδώσουν τις επικίνδυνες ασθένειες των υπογείων υδάτων, ενώ το πόσιμο νερό που προέρχεται από αυτά τα υπόγεια ύδατα είναι εκτεθειμένο σε υπερβολική αλατότητα ή ακόμη και σε αρσενικό» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη, η οποία φέρει τον τίτλο «Ποιότητα των Υπογείων Υδάτων και Εξάντληση του Πόσιμου Νερού στον Πλανήτη». Η λεκάνη της «Indo-Gangetic» έχει χαρτογραφηθεί από επί τόπου παρατηρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 23% των υπόγειων υδάτων που είναι αποθηκευμένα στη λεκάνη περιέχει πολύ αλάτι σε βάθος έως και 200 μέτρα (650ft), ενώ περίπου το 39% επηρεάζεται από αρσενικό σε τοξικές συγκεντρώσεις, που ρυπαίνουν τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα» εξηγούν οι επιστήμονες.

Η ποσότητα προερχόμενη από την εξόρυξη των υπόγειων υδάτων από τη λεκάνη της Ινδίας ανέρχεται σχεδόν στο 1/4 της συνολικής ποσότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, συσσωρεύοντας νερό που αποθηκεύεται υπογείως στο έδαφος και τροφοδοτείται από τους ποταμούς και τις βροχοπτώσεις σ’ ένα ευρύ φάσμα.

Αυτή η τεράστια περιοχή είναι γνωστή και ως ο «Πολιτισμός των Κοιλάδων», η οποία «γέννησε» την αρχαία νότια ασιατική κουλτούρα.

Ο Οργανισμός Παγκόσμιας Αναπτύξεως Υδάτων προειδοποίησε ότι μόνο το 60% της παγκόσμιας ζήτησης για το νερό, θα καλύπτεται από τους υπάρχοντες πόρους, με βάση τον σημερινό ρυθμό χρήσης του, από το 2030 κι έπειτα​

Η μελέτη ενσωματώνει τα αρχεία της στάθμης των υπόγειων υδάτων και την ποιότητα του νερού σε μία χρονική περίοδο 12 ετών (2000-2012). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «κατά κανόνα η αλατότητα στα υπόγεια ύδατα οφείλεται σε φυσικά αίτια και ανθρωπογενή δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων της αναποτελεσματικής άρδευσης και της κακής αποστράγγισης».

Παράλληλα, η περιεκτικότητα σε αρσενικό στο νερό στα υπόγεια ύδατα «επηρεάζεται κυρίως από την ανθρωπογενή δραστηριότητα και τη χρήση γεωργικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων» ενώ το υπέδαφος μολύνεται «πολύ περισσότερο από τις γεωλογικές επεμβάσεις στα ορυχεία».

Οι κίνδυνοι για την υγεία

 Από τις πιο ανησυχητικές επιδράσεις των ουσιών των φυτοφαρμάκων που περνούν στο νερό, σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν, είναι η διαταραχή της αναπαραγωγικής διαδικασίας, του ανοσοποιητικού συστήματος, της όρασης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, καθώς και βλάβες στο νευρικό σύστημα και στο συκώτι.

Τις πιο άμεσες επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα έχουν προφανώς οι αγρότες, οι οικογένειές τους και οι εργάτες στη βιομηχανία παραγωγής και συσκευασίας φυτοφαρμάκων.

Σε έκθεση του μάλιστα, το 2015, ο Οργανισμός Παγκόσμιας Αναπτύξεως Υδάτων -και σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP)- προειδοποίησε ότι μόνο το 60% της παγκόσμιας ζήτησης για το νερό θα καλύπτεται από τους υπάρχοντες πόρους, με βάση τον σημερινό ρυθμό χρήσης του, από το 2030 κι έπειτα.

Αυτό θα αφήσει το 40% του πληθυσμού μακριά από την πρόσβαση σε καθαρό νερό και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα σημάδια της επικείμενης κρίσης λόγω λειψυδρίας είναι ήδη ορατά στον πλανήτη.

Στην Νότια Ασία, οι πόλεις όλο και περισσότερο αισθάνονται την πίεση της αύξησης του πληθυσμού και της αστικοποίησης. Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Ινδία αντιμετωπίζει καθημερινά πρόβλημα «με αρκετές πόλεις να είναι σε αναταραχή» λόγω των μαζικών διαδηλώσεων για την έλλειψη νερού το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Παγκοσμίως, σχεδόν 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και πόσιμο νερό, που αντιστοιχεί σχεδόν σε 1 στους 6 ανθρώπους, ενώ 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται ήδη από την έλλειψη πόσιμου νερού…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης