Δεκάδες οργανώσεις, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κάλεσαν την Πέμπτη σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου η οποία θα διεξαχθεί στο Μπουένος Άιρες στο τέλος του μήνα.

«Καλούμε ολόκληρο τον πληθυσμό να διαδηλώσει μαζικά εναντίον των πολιτικών της λιτότητας, της φτωχοποίησης, της λεηλασίας, της μόλυνσης, της μιζέριας και του θανάτου από τη G20», τόνισε η Μπέβερλι Κιν, στέλεχος της Confluencia Fuera G20, μιας συλλογικότητας-ομπρέλας διαφόρων οργανώσεων.
Σχεδιάζονται εξάλλου εναλλακτικές συναντήσεις στο Μπουένος Άιρες στις οποίες θα συζητηθούν, από εντελώς διαφορετική σκοπιά, ορισμένα από τα ζητήματα με τα οποία θα καταπιαστούν οι ηγέτες της G20.
Η Κιν κατηγόρησε την κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι ότι ποινικοποιεί και διώκει οργανώσεις που εναντιώνονται στη σύνοδο της G20, η οποία θα αρχίσει την 30ή Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε ούτε εχθροί, ούτε τρομοκράτες. Είμαστε οργανώσεις που ενώνονται υπέρ της ειρήνης», τόνισε η Κιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Confluencia Fuera G20.

Στη σύνοδο της G20 (30ή Νοεμβρίου-1η Δεκεμβρίου) αναμένεται να είναι παρόντες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μεταξύ άλλων.
Οι αρχές της Αργεντινής έχουν διαμηνύσει ότι θα επιτραπούν μόνο ειρηνικές κινητοποιήσεις. Για την ασφάλεια της συνόδου, το Μπουένος Άιρες ετοιμάζεται να διεξαγάγει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή 20.000 στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, των ένοπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών.
«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε βίαια επεισόδια», επέμεινε ο πρόεδρος Μάκρι μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής λέει ότι ο σκοπός της είναι να αποφευχθεί το ξέσπασμα εκτεταμένων επεισοδίων, παρόμοιων με εκείνα που αμαύρωσαν τη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο πέρυσι, όταν εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε μέσα σε νεκροταφείο τραυμάτισε μια γυναίκα, ενώ μια δεύτερη βόμβα βρέθηκε στο σπίτι δικαστικού στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.
Η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς απέδωσε τα δύο συμβάντα σε «αναρχικούς» και πρόσθεσε ότι 12 πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Τα επεισόδια αυτά ακολούθησαν τη σύλληψη ενός άνδρα που κατηγορείται για παρεμβολή στα συστήματα επικοινωνιών του διεθνούς αεροδρομίου Jorge Newbery του Μπουένος Άιρες την Κυριακή.
Εξάλλου, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι δύο αργεντινοί υπήκοοι, που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συνελήφθησαν την Πέμπτη.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 23 και 25 ετών, συνελήφθησαν σε ένα σπίτι στο Μπουένος Άιρες. Η αστυνομία ανέφερε ότι κατέσχεσε ένα μικρό οπλοστάσιο, ανάμεσά τους μια καραμπίνα, ένα κυνηγετικό τουφέκι και πιστόλια.
Κατά την αστυνομία, βρέθηκαν στοιχεία ότι οι άνδρες είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, έγγραφα στην αραβική γλώσσα και «μια εικόνα με τη σημαία της Χεζμπολάχ». Οι αρχές δεν διευκρίνισαν ποια ήταν η φύση των εγγράφων αυτών, ή των ταξιδιών των δύο ανδρών, ούτε ανέφεραν αν θεωρούν ότι οι συλληφθέντες είχαν πρόθεση να διαπράξουν κάποια επίθεση κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Η υπουργός Μπούλριτς τόνισε ότι τα σώματα ασφαλείας έχουν τεθεί σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε δραστηριότητα που θεωρείται ύποπτη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης