Τριάντα πέντε χρόνια μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, οι ένοπλες δυνάμεις εξουσιοδοτήθηκαν να επεμβαίνουν ξανά εάν θεωρείται πως είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίζονται απειλές για την εσωτερική ασφάλεια με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Το μέτρο θα εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής στην αντιμετώπιση «των παγκόσμιων απειλών του 21ου αιώνα», κρίνει ο δεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι: θα επιτρέψει στον στρατό να συμμετέχει σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον στρατό θα ανατεθεί επίσης η φύλαξη εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας, όπως πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, αλλά και να εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.

Η μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση Μάκρι όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις στην Αργεντινή, όπου 30.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος της περιόδου 1976-1983.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο ρόλος του στρατού της Αργεντινής είχε αποφασιστεί να περιοριστεί στην υπεράσπιση της χώρας στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από ξένο κράτος.
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της μεταρρύθμισης του Μάκρι την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης