Οι αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων που βρίσκονται στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν απόψε στο σύνολο των αιτημάτων που θέτουν, ένα από τα οποία είναι η άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα θα συναντηθούν αργότερα απόψε με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές. Οι τελευταίοι θα μεταφέρουν κατόπιν τα αιτήματα των Παλαιστινίων στο Ισραήλ, το οποίο αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία του στο Κάιρο, επιρρίπτοντας στη Χαμάς την ευθύνη για την κατάρρευση της τελευταίας εκεχειρίας, την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ζητεί μεταξύ άλλων την κήρυξη εκεχειρίας, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα των μεθοριακών διαβάσεων, όπως δήλωσε ο Μάχερ αλ Τάχερ, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Επιπλέον, σημείωσε ότι στα αιτήματα περιλαμβάνονται η διεύρυνση της ζώνης αλιείας στα 12 ναυτικά μίλια και η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς επιβεβαίωσε τη συμφωνία. «Αυτά είναι τα βασικά σημεία, τα οποία όμως πρέπει να συζητηθούν με τους Αιγύπτιους. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης