Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ηγηθούν της αποστολής των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα, καλύπτοντας το κενό που δημιουργεί η απουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ, που παραβρέθηκε πέρυσι στο Νταβός, σχεδίαζε να μεταβεί και φέτος στο ελβετικό θέρετρο αλλά την περασμένη εβδομάδα άλλαξε τα σχέδιά του καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τους Δημοκρατικούς στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει οδηγήσει σε μερική αναστολή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για το μεγαλύτερο διάστημα έως ότου επιλυθεί το λεγόμενο shutdown, οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το φόρουμ στο Νταβός είναι πολύ κρίσιμο για τους στόχους της αμερικανικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής για να ακυρωθεί εντελώς η συμμετοχή μιας αποστολής σε υψηλό επίπεδο.

«Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ο κόσμος δεν σταματά απλά και μόνο επειδή οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για να λειτουργήσει εκ νέου η κυβέρνηση», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.

Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την προθυμία να λειτουργήσουν εκ νέου οι υπηρεσίες της κυβέρνησης αλλά θέλουν να εγκρίνουν μια χρηματοδότηση που δεν περιλαμβάνει το τείχος του Τραμπ, το οποίο θεωρούν πολύ δαπανηρό και αναποτελεσματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μνούτσιν και ο Πομπέο θα συνοδεύονται από τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Λευκού Οίκου αρμόδιο για θέματα Πολιτικής, τον Κρίς Λίντελ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Μνούτσιν, ο Λαϊτχάιζερ και ο Ρος υπήρξαν βασικοί παίκτες στην πολιτική του Τραμπ περί δασμών και τη χρήση τους ως απειλών σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια νέα ισορροπία στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα με την Κίνα.

Ο Μνούτσιν και ο Πομπέο σχεδιάζουν να μιλήσουν από κοινού στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις 22 Ιανουαρίου, μια συνεδρίαση στην οποία αναμενόταν να μιλήσει ο Τραμπ όταν ακόμα προγραμμάτιζε να συμμετάσχει. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μνούτσιν και ο Πομπέο θα κάνουν σχόλια και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Ο Μνούτσιν και ο Πομπέο θα παραθέσουν από κοινού δείπνο στους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) όσο θα βρίσκονται στο Νταβός προκειμένου να συζητήσουν θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Πέρυσι κατά την παραμονή του στο Νταβός, ο Τραμπ παρέθεσε δείπνο σε υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Για το ταξίδι του στο Νταβός, ο Μνούτσιν έχει προγραμματίσει περίπου 50 συναντήσεις με ξένους εταίρους, τραπεζίτες, επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων και άλλους αξιωματούχους, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος. Από το φετινό Νταβός θα απουσιάζει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που επικαλέστηκε φορτωμένο πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διαβουλεύσεις ως απάντηση στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης