Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε την Τετάρτη η κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, που στοίχησε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της αφρικανικής χώρας.

«Η επίθεση της αλ Σαμπάμπ στο Εθνικό Θέατρο, που μόλις άνοιξε ξανά, είναι άλλη μια ένδειξη ότι αποτελεί μια οργάνωση που εμποδίζει τον δρόμο της Σομαλίας προς την ειρήνη και τη σταθερότητα κι επιδεικνύει τον λόγο για τον οποίο αυτή η ομάδα ενόπλων απορρίπτεται από τον λαό της αφρικανικής χώρας», εξήγησε ο Jay Carney, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει τα βαθιά του συλλυπητήρια στον λαό της Σομαλίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι Η.Π.Α. δεσμεύονται να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αλ Σαμπάμπ.

Η συγκεκριμένη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διέπραξε μια γυναίκα καμικάζι, με εκπρόσωπό της να εξηγεί πως στόχος ήταν η δολοφονία υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στους παριστάμενους σε μια εκδήλωση για την πρώτη επέτειο από το άνοιγμα του νέου δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού της χώρας ήταν τόσο ο πρωθυπουργός και όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Η Σομαλία φιλοδοξεί να στείλει δύο αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, ο οποίος επίσης καταδίκασε την επίθεση, είπε ότι «η χώρα του θα καλωσορίσει τους Σομαλούς αθλητές στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και θα σταθεί πλάι τους στην μνήμη της πολύ λυπηρής απώλειας για τη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλ Σαμπάμπ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης καθώς ελέγχει μεγάλα τμήματα στον νότο. Δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και της Κένυας βρίσκονται στο έδαφος της αφρικανικής χώρας προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, έχοντας καταφέρει να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πρωτεύουσα Μογκαντίσου. 

Ωστόσο, μέλη της ένοπλης οργάνωσης πραγματοποιούν αρκετά συχνά επιθέσεις αυτοκτονίας σε αστυνομικά τμήματα, την ίδια στιγμή που αρκετές χώρες της Δύσης θεωρούν πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα αυξημένα ποσοστά πειρατείας.

Διαβάστε επίσης:
Σομαλία: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτοκτονίας στο θέατρο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012, 14:52
Σομαλία: «Πλοία-αστακοί» υπό τον φόβο των πειρατών, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, 04:48
«Θολό» το τοπίο για συγκρούσεις στη Σομαλία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 07:48

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης