Μια αποτυχία της σημερινής διάσκεψης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, θα μπορούσε να καταστήσει «μη αναστρέψιμη» την κλιμάκωση της βίας στη χώρα, η οποία βυθίζεται μέρα με τη μέρα στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν.

«Αν όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι έτοιμοι να δράσουν συνειδητά, θα μπορέσουμε να αναστείλουμε αυτό το κύμα βίας και να πάρουμε τον δρόμο της ειρήνης» αναφέρει ο Ανάν στο σημερινό φύλλο της ελβετικής εφημερίδας «Le Temps».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «αυτή η κλιμάκωση θα συνεχιστεί και σύντομα ενδέχεται να καταστεί μη αναστρέψιμη. Έχει έρθει η ώρα για όλους όσοι ασκούν επιρροή στις πλευρές και για όλους όσοι έχουν αναλάβει μια ευθύνη απέναντι στη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια να δράσουν θετικά για την ειρήνη», υπογράμμισε.

Στόχος της διάσκεψης αυτής είναι να «καθοριστούν τα στάδια και τα μέσα που θα διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την άμεση κατάπαυση της βίας σε όλες της τις μορφές», είχε σημειώσει νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος.

Ο Ανάν επεσήμανε ότι πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ των Σύρων, οι οποίοι είναι αυτοί που θα πρέπει και να τη λύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η διάσκεψη στη Γενεύη θα ξεκινήσει με μία ώρα καθυστέρηση.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 10.00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδας).

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης