Αμερικανοί στρατιώτες, 3.000 συγκεκριμένα, που επρόκειτο να μεταβούν στη Νορβηγία για τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, την επονομαζόμενη «Ψυχρή Απάντηση», δεν θα συμμετάσχουν τελικά, εξαιτίας των δεσμεύσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες της εξειδικευμένης σε στρατιωτικά θέματα ισραηλινής ιστοσελίδας Debka.

Η εν λόγω αμερικανική στρατιωτική δύναμη, που αποτελείται ως επί το πλείστον από πεζοναύτες, πρόκειται να μεταφερθεί στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής εν μέσω τεταμένων σχέσεων με το Ιράν. Το Πεντάγωνο ενημέρωσε τις ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί την άσκηση «Ψυχρή Απάντηση» από το 2006 στο νότιο τμήμα της περιοχής Τρομς ογκ Φίνμαρκ, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα. Σκοπός της άσκησης είναι η από κοινού συμμετοχή πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιβάλλον μάχης εν μέσω δυσχερών χειμερινών συνθηκών. Η άσκηση δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην προσγείωση των πεζοναυτών με πλοία και ελικόπτερα ώστε να επιτεθούν σε εχθρικές θέσεις.

Αμερικανοί στρατιώτες στη ΝορβηγίαΟι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην αποστολή τους στη Μέση Ανατολή είναι ακριβώς αντίστροφες: οι άγριες έρημοι του Ιράκ και της Συρίας, που απαιτούν μια «Θερμή Απάντηση».

Στρατιωτικές πηγές της ιστοσελίδας Debka αναφέρουν πως η απόφαση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων σηματοδοτεί την προετοιμασία για μακροσκελείς δεσμεύσεις με το Ιράν και τις συμμαχικές του ιρακινές πολιτοφυλακές, που είναι αποφασισμένες να πάρουν εκδίκηση για τη δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί και του υψηλόβαθμου Ιρακινού αξιωματούχου Αμπου Μαχντί αλ Μουχάντις, διοικητή της σιιτικής πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι. Οι περισσότερες από τις επερχόμενες συγκρούσεις αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να συγκεντρωθούν στο Ιράκ, με τις τοπικές πολιτοφυλακές να διοργανώνουν αντάρτικες επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και βάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων από το Ιράν στο Ιράκ επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Debka. Στις αποστολές οπλισμού περιλαμβάνονται τόνοι αυτοσχέδιων βομβών.

Ένας εκπρόσωπος των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Ivar Moen, δήλωσε στην εφημερίδα «Forward» ότι η συμβολή των ΗΠΑ στην Ψυχρή Απάντηση του 2020 θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες.

«Οι Αμερικανοί επηρεάζονται περισσότερο από τους άλλους από τα θέματα ασφάλειας και την πολιτική κατάσταση που έχει προκύψει. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα λειτουργήσουμε με 15.500 στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στην εφετινή “Ψυχρή Απάντηση”».

Η άσκηση του 2020 θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου, αλλά οι πρώτες συμμετέχουσες δυνάμεις έχουν ήδη ανακοινώσει την άφιξή τους στη Νορβηγία για χειμερινή προπόνηση τον Φεβρουάριο.

Πεζοναύτες στην «Ψυχρή Απάντηση» του 2016Ο Moen δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της συνεισφοράς των ΗΠΑ στην άσκηση. Δεν μίλησε περαιτέρω σχετικά με τις μονάδες ή τους τύπους στρατευμάτων που οι Αμερικανοί αποσύρουν από την «Ψυχρή Απάντηση» του 2020.

Περίπου 7.500 στρατιώτες των Η.Π.Α. αναμένεται να λάβουν μέρος στην άσκηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της MARFOREUR (Ναυτική Δύναμη ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής) ταγματάρχης Adrian Rankine-Galloway, σύμφωνα με δημοσίευμα της επίσημης αμερικανικής αμυντικής ιστοσελίδας «Stars and Stripes».

«Ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στην “Ψυχρή Απάντηση 2020” έχουν αναλάβει εκ νέου καθήκοντα για να εκπληρώσουν άλλες επιχειρησιακές απαιτήσεις», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Ψυχρή Απάντηση 2020» θα συμμετάσχουν δυνάμεις από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και μια πολύ μειωμένη συνεισφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλο που ο αριθμός των στρατευμάτων είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο, η «Ψυχρή Απάντηση» εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη άσκηση που συντονίζεται από τη MARFOREUR.

Αμερικανοί πεζοναύτες σε φιόρδ της Νορβηγίας το 2016Η πρώτη «Ψυχρή Απάντηση» πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία το 2006. Συμμετείχαν περίπου 10.000 στρατιώτες από 11 έθνη. Ήταν μια εθνική νορβηγική άσκηση στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ που προσκλήθηκαν. Η δεύτερη άσκηση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2007 και η τρίτη τον Μάρτιο του 2009. Η τέταρτη άσκηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010.και συμμετείχαν περίπου 8.500 στρατιώτες. Η πέμπτη άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 12-23 Μαρτίου 2012 και συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 στρατιώτες. Το 2016, στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο συμμετείχαν περίπου 16.000 στρατιώτες από 16 χώρες, ενώ το 2016 οι χώρες ήταν 12 και οι στρατιώτες πάλι περίπου 16.000, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 Αμερικανών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης